Op vrijdagavond 13 oktober kwamen ongeveer zeventig mensen naar De Dres in Nibbixwoud om te luisteren naar een eureka van drie sprekers. Eureka is dit jaar het thema van de Maand van de Geschiedenis die altijd in de maand oktober is.

Na de opening door voorzitter Han Staal vertelde Cees Besseling, oprichter van SixWays uit Nibbixwoud, hoe hij ertoe kwam zijn baan op te zeggen en zich te richten op het verduurzamen van gebouwen. Dat was voor hem zijn eurekamoment. Tijdens de donateursavond vertelde Cees over de schil van een huis. Warmteverlies kan o.a. via het dak, muren, ramen en de vloer plaatsvinden.

De tweede spreker voor de pauze was Siem Loos van wijngaard Saalhof. Zijn eureka kwam tijdens een bezinningstocht naar Santiago de Compostela. Het was een keerpunt in zijn leven. Siem verruilde zijn schildersbedrijf in Nibbixwoud voor een fruitbedrijf in Wognum waar hij de grond ging gebruiken om een wijngaard aan te leggen. Ook andere activiteiten werden ontplooid. Inmiddels leven drie gezinnen van de opbrengst uit Saalhof.

Na de pauze was Hans Stam als spreker aan de beurt. Hij zou spreken over de toepassing van industriƫle robots. Maar geveld door corona kon Hans niet komen. De laatste spreker vulde de tijd ruimschoots in. Professor dr. Giel Nijpels, voorheen uit Zwaagdijk-West, vertelde over diabetes. Sinds 1992 is hij betrokken bij de Hoornstudie. Dit is een groot onderzoek naar diabetes type 2 waaraan voornamelijk mensen uit Hoorn deelnemen en mag gerust een eureka worden genoemd. Dankzij deze studie is de diabeteszorg in Nederland een stuk beter georganiseerd en is de kans op overlijden bij diabetes type 2 gehalveerd.

Trudy Schouwe
13 oktober 2023
Donateursavond Cromme Leeck, Eureka


De drie sprekers