Onder goede weersomstandigheden opende grondlegger van speelgoedwinkel Top1Toys Tinie van Etten afgelopen zondag 7 mei de tentoonstelling 'speelgoed' bij het Huis van Oud.
Tinie wilde in 1977 naast het helpen van klanten in de verfwinkel “er wat bij doen”, zodat zij meer om handen had. In overleg met haar man Jaap werd besloten dat de werkplaats van Jaap ingericht zou worden als het ‘speelgoedparadijs Tinie van Etten’.
Jaap en Tinie waren dagen bezig met inkopen van speelgoed. In de loop der jaren werd het assortiment aan speelgoed verder uitgebreid en schoof het gedeelte verf en behang steeds meer naar voren in de winkel om vervolgens 28 jaar geleden aan de overkant van de Kerkstraat in een ander pand te belanden.
De naam van de speelgoedwinkel veranderde in de loop der jaren via Wigwam tot de huidige naam Top1Toys. Tinie werd in de speelgoedwinkel bijgestaan door haar drie dochters Irma, Sandra en Sylvia. Momenteel runnen de drie dochters de speelgoedwinkel en komt Tinie alleen nog in de winkel om een nieuwe puzzel van 1000 stukjes te halen.
Tinie was vereerd om de tentoonstelling ‘speelgoed’ te mogen openen. Net als in 1977 bij de opening van haar paradijs kwamen er veel ballonnen aan te pas.
Met het doorknippen van het lint, gespannen tussen een reusachtig mooie balloncreatie bij de deuren van de stal van het Huis van Oud, zette Tinie het sein op groen voor bezoek aan de tentoonstelling en mocht zij die als eerste met voorzitter Han Staal bekijken.
De tentoonstelling vertelt de ontwikkeling van speelgoed. Van het advertentiespel tot technisch Lego. Er hangen foto’s van spelende bestuursleden op jonge leeftijd. Aan een grote tafel kan door (klein) kinderen volop gespeeld worden met Lego.
Kortom een tentoonstelling die voor velen een feest van herkenning is. Hoe leuk is het om als opa of oma aan uw kleinkind te vertellen dat je vroeger met het ganzenbordspel in de put kwam te zitten en daar moest wachten tot je eruit werd gehaald. Of geef een demonstratie hoelahoepen. Kent u het nog?
Stap ook met uw (klein)kind terug in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw als u museum het Huis van Oud binnenstapt.
Tot eind september is het Huis van Oud en dus ook de tentoonstelling ‘speelgoed’ elke zondagmiddag van 13 tot 16 uur te bezichtigen. Elke eerste zondag van de maand is er een speciale activiteit.

Agatha Koppes
7 mei 2023
Opening tentoonstelling 'speelgoed' bij Het Huis van Oud