De goed bezochte donateursavond van de Cromme Leeck werd gehouden op vrijdag 22 april 2022 in Partycentrum Stam in Wognum. Voorzitter Ina Broekhuizen feliciteerde de aanwezigen met het 25-jarig bestaan van De Cromme Leeck. Op maandag 28 april 1997 passeerde de oprichtingsakte bij de notaris. Alle donateurs kregen ter ere van dit jubileum een extra dik jaarboek, het fietsboekje Langs land en pand en de nieuwe flyer met informatie over de boerderij Welgelegen en het museum Huis van Oud.

Productieve schrijver
Na een terugblik op 25 jaar Cromme Leeck-historie werd het eerste exemplaar van het jaarboek 2022 uitgereikt aan Ko Groot uit Nibbixwoud. Voorafgaand daaraan spreekt Ina Broekhuizen hem toe: ‘Ko, je stond destijds aan de wieg van De Cromme Leeck. In de jaren daarna verraste je de redactie met korte en lange en altijd doorwrochte artikelen over bijzondere onderwerpen uit de geschiedenis van de dorpen in ons werkgebied. Dat varieert van verhalen over de familie Saal, over de kerken van Wognum, Nibbixwoud, Wadway en Zwaagdijk-West, over de Kromme Leek en over historische wetenswaardigheden. In totaal heb je 38 artikelen op je naam staan. Twee keer telde ik per jaarboek maar liefst vijf verhalen van jouw hand. Daarmee kan ik rustig stellen dat jij onze productiefste schrijver bent! Dit in ogenschouw genomen, was de keuze om in dit jubileumjaar het eerste jaarboek aan jou uit te reiken niet moeilijk.’

Oorkondes
Met tussenpozen geeft de Cromme Leeck een oorkonde aan bewoners van een pand dat is opgeknapt of verbouwd zodat het bijdraagt aan het verfraaien van het dorpsbeeld. De afgelopen jaren is er geen oorkonde uitgereikt. Daarom werden er in dit jubileumjaar drie overhandigd.
De eerste oorkonde was voor Shirley Martin en Ted van Dam voor de bouw van hun boerderij aan de Westeinderweg 34 in Wognum. Het vierkant van de oude boerderij is behouden gebleven, daaromheen verscheen een nieuw pand met behoud van een aantal kenmerken van de oude stolp.
De tweede oorkonde was voor Renate op den Kelder en Harry Bleeker. Zij verbouwden het beeldbepalende huis aan de Oude Hoornseweg 1 tot een waar juweeltje met oog voor de bijzonderheden van deze woning op deze zichtlocatie.
De derde oorkonde ging naar Marja Knol en Peter Ootes voor het in stand houden van de woning aan de Kerkstraat 71 in Wognum. Vooral de voorgevel aan de wegzijde is beeldbepalend. Alle eigenaren gaven uitleg over hun werkzaamheden en toonden trots het resultaat.
Het bestuur van de Cromme Leeck, en hoogstwaarschijnlijk ook de bewoners van onze dorpen, zijn blij met hun inspanningen. Geen sloop maar herstel zodat deze historische woningen weer klaar zijn voor de toekomst.
Na de uitreiking werd op groot scherm de opnames van het tv-programma BinnensteBuiten over de boerderij Welgelegen getoond. Na de pauze stonden drie auteurs stil bij de totstandkoming en de inhoud van hun artikel. Ko Groot vertelde over de Tachtigjarige Oorlog in onze regio, Cilia Vlaar over het poëziealbum van Neeltje Vlaar uit Nibbixwoud en Han Staal over de Buurt in Wognum anno 1920.
22 april 2022
Eerste jaarboek De Cromme Leeck voor Ko Groot