Een bijzondere gebeurtenis vond plaats op zondagmiddag 18 juli bij het museum Huis van Oud in Wognum. Voorzichtig gaf Truus Appel-Kramer (94) een kus op het dagboekje van haar man Cor en overhandigde daarna het kleinood aan Jan de Bruin van het Westfries Archief. Daar zullen dit boekje en de tientallen brieven, die Cor schreef en ontving toen hij in 1942 tewerkgesteld was in Duitsland, onder de juiste condities bewaard worden.
Vervolgens gaf Jan de Bruin het dagboek in bruikleen aan Ina Broekhuizen van het Huis van Oud. In het museum aan de Grote Zomerdijk krijgt het deze zomer een plaatsje op de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. 

Gevlucht
Cor Appel (1924-2002) uit Spanbroek werd als 18-jarige tewerkgesteld in Duitsland.  Over die periode (juli-december 1942) hield hij een dagboek bij.
Cor werd in Duitsland opgeleid tot bankwerker/lasser maar hij vluchtte vanwege de bombardementen en de honger.
Het dagboekje kwam pas jaren na zijn overlijden tevoorschijn. Het is opgeknapt en opnieuw ingebonden door zijn dochter Ria en de tekst is gedigitaliseerd.
Die digitale tekst is in te zien in het Huis van Oud. Het dagboek kreeg een goede plek in een vitrinekast, tussen ander materiaal over de Tweede Wereldoorlog.


Museum Huis van oud, Grote Zomerdijk 33 in Wognum.
Geopend op zondagmiddag van 14 tot 17 uur.
Entree 1 euro. Op het erf koffie/thee met krentenmik 2,50 euro.
18 juli 2021
Truus Appel overhandigt dagboek van haar man


Het dagboekje heeft een plaatsje gekregen in de vitrinekast links.
V.l.n.r. Truus Appel, haar zoon Antoon Appel, Jan de Bruin en Ina Broekhuizen.
(foto Maarten Borst)