Op zaterdag 26 oktober was het de Gouden Nacht. Een cultureel evenement in het kader van het jaar van de Gouden Eeuw, georganiseerd door de gemeente Medemblik.
Geïnspireerd op de welbekende museumnacht was er de hele avond van alles te doen in Medemblik en de omliggende dorpen. De mensen konden op dertien locaties meedoen aan diverse activiteiten, luisteren naar muziek  of kijken naar theater. Alles met als rode draad De Gouden eeuw.
Zo ook in/bij het Huis van Oud in Wognum. Op de stallen aan de Zomerdijk werd, voor de kinderen van circa vijf tot negen jaar, drie keer het verhaal van Maurits Muis voorgelezen. De organisatie had hiervoor de schrijvers/tekenaars van dit boek, Ingrid en Dieter Schubert zélf, weten te strikken.
Met lichtbeelden uit het (voor die doelgroep) welbekende boek werd het verhaal ondersteund.
De kinderen op kistjes en Ingrid en Dieter op de stal. Zij die zich hiervoor meldden deze avond hebben erg genoten van deze vertelling.
Verder kon er in een andere ruimte de hele avond Delftsblauwe tegeltjes worden beschilderd.
Met papier, potlood en carbonpapier werden de figuren op het tegeltje getekend waarna met een speciale stift dit weer werd overgetrokken.
De deelnemers konden vervolgens het tegeltje mee naar huis nemen waar het in de oven kon worden afgebakken. De resultaten van de beschilderde tegeltjes mochten er zijn.
Enkele vrijwilligers van de Historische Stichting De Cromme Leeck hadden zich voor deze gelegenheid in middeleeuwse kleding gestoken.  Ook was het huisje door de organisatie van het evenement op een mooie manier verlicht.
Dit alles maakte dat de sfeer zowel in als om het Huis van Oud op de Grote Zomerdijk écht middeleeuws was.
26 oktober 2019
Gouden Nacht in het Huis van Oud