Zinne- en minnebeelden
26 oktober 2018
Op vrijdagavond 26 oktober 2018 gaf kunsthistoricus Bertus Bakker uit Alkmaar een lezing met als titel 'Zinne- en minnebeelden in de 17e eeuwse Hollandse schilderkunst'.
De zaal van partycentrum Stam zat om acht uur behoorlijk vol toehoorders. Ina Broekhuizen stond in haar openingswoord onder meer stil bij het overlijden van penningmeester Adrie Hoogewerf. Ook vertelde ze dat er deze zomer bijna vijfhonderd jaarboeken zijn opgehaald bij het Huis van Oud. Dat betekende dat de bezorgers in oktober nog zo'n tweehonderd boeken hebben rondgebracht, terwijl er ook een aantal boeken per post is verstuurd.
Hierna was het woord aan Bertus Bakker. Hij wees op allerlei bijzondere details in de schilderijen van de Hollandse meesters. Die details zijn niet zomaar geschilderd: alles heeft een betekenis. Die kan variĆ«ren van erotisch tot educatief. Bakker rubriceerde de schilderijen in bijvoorbeeld: vogels, de jager, portretten, ziekte en de brief. Door zijn uitleg heen weefde hij tal van wetenswaardigheden over de schilders, de schilderkunst en de historie in het algemeen. 
Geboeid luisterden de aanwezigen naar zijn verhaal. Voordat men het wist, was het tien uur en rondde Bakker de lezing af waarna hij werd beloond met een groot applaus.
Bertus Bakker
Bertus Bakker en Tom van Baar
Gebogen over een afbeelding van een schilderij in de krant, v.l.n.r. Nancy Mulsch, Jan Bijman, Bertus Bakker en Tom van Baar