Nieuwe jaarboek en oorkondes
20 april 2018
Tijdens de donateursavond op vrijdag 20 april in De Dres in Nibbixwoud werd het eerste jaarboek aangeboden aan Caroline en Hans Huibers en hun dochter Loes.
In het jaarboek staat een rijk geïllustreerd verhaal over hun fraaie woning aan de Dorpsstraat 49 in Nibbixwoud. Gebouwd in 1903 in chaletstijl, een romantische bouwstijl uit de tweede helft van de 19e eeuw, die veelal gebruikt wordt voor boerderijen en villa's met een Zwitserse uitstraling.
Er stonden in Nibbixwoud meer van dergelijke woonhuizen maar die zijn allemaal gesloopt. De laatste in 2010, Dorpsstraat 46 van de familie Zuurbier, tegenover de Cunerakerk.
Gelukkig staat het huis van de familie Huibers er nog en het wordt steeds mooier, lijkt het wel. Complimenten voor de zorg die eraan wordt besteed.
De familie Huibers toonde zich vereerd met het eerste boek en het mooie artikel.
Met enige regelmaat reikt De Cromme Leeck één of meer oorkondes uit aan personen of organisaties die het jaar daarvoor bijgedragen hebben tot het verfraaien van het dorpsbeeld.
Unaniem besloot het bestuur in 2018 twee oorkondes uit te reiken. In 2017 is er aan de Raadhuisstraat in Wognum veel gebeurd. Niet dat er zoveel veranderd is, gelukkig niet. Want die straat, de Buurt zoals het daar vroeger heette, is een van de oudste straten in Wognum.
In 2017 is daar een nieuw kostershuis gebouwd, uitstekend aangepast aan de bestaande structuur én er is groot onderhoud gepleegd aan de monumentale protestantse kerk. Beiden zorgen ervoor dat het aloude aangezicht van de Raadhuisstraat intact gebleven is.
De twee oorkondes werden uitgereikt aan de kerkenraad van de protestantse gemeente Het Vierkant en aan de bewoners van het nieuwe kostershuis Hannelore Lamers en Mirjam Schreuder. Kerkenraadslid Jan Hania die beide projecten begeleidde gaf heldere uitleg over de aanpak en de werkzaamheden.
De avond werd afgesloten met optredens van Annet Schipper en Ronald Overboom en de zanggroep Full House.

Beschermd dorpsgezicht
Voorzitter Ina Broekhuizen van De Cromme Leeck vertelde dat het bestuur besloten heeft om te onderzoeken of de Raadhuisstraat de status van beschermd dorpsgezicht kan krijgen.
Deze straat telt, wanneer de boerderij Welgelegen meegerekend wordt, drie rijksmonumenten. Behalve deze stolp zijn dat de protestantse kerk en de voormalige pastorie, met bovendien in de tuin van die woning een monumentale beuk.
Bovendien staan er beeldbepalende panden als het voormalige raadhuis, het café, de apotheek en aan de andere zijde de oude winkel van Hoogcarspel, de oude school en het schoolhuis en het eeuwenoude bakkerspand van Berkeveld. In het dagboek van Pieter Groot Dz, dat de stichting vorig jaar uitgaf, staan afbeeldingen van de Buurt. Het aanzicht is  nauwelijks veranderd.
Het plan staat nog in de kinderschoenen, er is wel al contact opgenomen met de gemeente Medemblik om inlichtingen.
Ina Broekhuizen deed alvast een suggestie in dit verband: wanneer de lantaarnpalen in de Raadhuisstraat en een deel van de Oude Gouw worden vervangen, kan de gemeente daar misschien stijlvolle ouderwetse lantaarnpalen plaatsen.
Ina Broekhuizen (links) overhandigde het eerste jaarboek aan Caroline, Loes en Hans Huibers. (foto: Nancy Holderbeke)
Oorkondes voor Mirjam Schreuder en Hannelore Lamers (links), bewoners van het kostershuis, en v.l.n.r. Rens Opbroek (voorzitter kerkenraad), Peter van Ankeren (predikant) en Jan Hania (voorzitter taakgroep Financiën en Beheer) van de protestantse gemeente Het Vierkant.  (foto: Nancy Holderbeke)
Jan Hania geeft uitleg over het onderhoud aan de kerk en krijgt het Dagboek Pieter Groot Dz. (foto: Nancy Holderbeke)
Zang door Annet Schipper en Ronald Overboom. (foto: Ina)
Optreden Full House.  (foto: Ina)
Optreden Full House.  (foto: Ina)
Uitdelen jaarboeken. Achter de tafel v.l.n.r. Adrie Hoogwerf, Trudy Schouwe en Carolien Schalkwijk. Links vooraan Henk Sloëtjes.  (foto: Corry Bos)