Boeiende lezing over de prehistorie
28 oktober 2016
De lezing met als titel 'Leven en sterven in prehistorisch West-Friesland' werd gegeven op vrijdagavond 28 oktober in het schitterende gebouw De Dres in Nibbixwoud. Wognummers die binnenstapten keken vol verbazing in het rond, Nibbikers bleken al gewend aan de pracht en praal van de nieuwste aanwinst van hun dorp en liepen linea recta door naar de ruimte waar de lezing werd gegeven.
Die fraaie ruimte zat al gauw vol belangstellenden. Na een welkomstwoord van Ina Broekhuizen en een korte uitleg over de bezigheden en de plannen van De Cromme Leeck was het woord aan Nico Bregman uit Hoogkarspel. Helder en boeiend vertellend nam hij de luisteraars mee naar een ver verleden: hoe was het in de Steentijd en de Bronstijd in het gebied dat we nu bewonen? Wat was de bodemgesteldheid, hoe woonden de mensen, hoe voorzagen ze in hun levensonderhoud en hoe begroeven ze hun doden? Veel beeldmateriaal verduidelijkte het soms wat ingewikkelde verhaal. Nico legde een link met de plaatsen in onze regio waar prehistorische vondsten zijn gedaan.
Dat zorgde voor herkenning en betrokkenheid bij de aanwezigen. Heel menselijk werden de vertellingen over de gevonden skeletten die een naam kregen, zoals Kees van Hoogwoud en Drechtje uit Drechterland.
Al met al een interessante avond waarop de geschiedenis van de West-Friese bodem letterlijk en figuurlijk tamelijk intensief werd uitgediept.
Nico Bregman gaf een boeiende presentatie over de prehistorie in West-Friesland