Over stijve rijst, broeder en griesmeelpudding
7 augustus 2016
Wat werd er gesmuld zondagmiddag 7 augustus bij het Huis van Oud! De kooksters konden het werk bijna niet aan. Tientallen bakjes werden bekwaam gevuld met groentesoep, stijve rijst, peertjes, broeder en twee soorten pudding al dan niet met Haagse bluf. Voor de juiste smaak stond er roomboter, stroop en kaneel-en-suiker klaar. Alles raakte schoon op, de ramen in het vierkantje waren beslagen, menig zweetdruppeltje parelde op de voorhoofden van de werkers, maar de voldoening was groot. Iedereen tevreden, veel complimenten en bloid volk.

Het zag er nog wat somber en winderig uit tegen de klok van tweeën. Tafels en stoelen stonden dapper klaar op het gras: buiten eten was natuurlijk de bedoeling. De eerste 'klanten' kwamen al op tijd en zaten even later, met hun jas aan, aan de ouderwetse groentesoep.
Gelukkig bleef het droog en zienderogen verbeterde het weer en ook de temperatuur. Halverwege de middag zat het erf vol etende en pratende mensen. De rij voor het vierkantje - ons restaurantgedeelte - was onverminderd lang. Bernice Zuidhof bleef de rust zelve en verkocht consciëntieus menukaartjes die als betaalbewijs dienden.
Ook in de verblijfsruimte zaten mensen te eten. Daar zorgden Lies Smit en Nel Vlaar bovendien voor koffie, thee en een luisterend oor en ze deelden de nodige jaarboeken uit.

In het huisje stond onze onvermoeibare gastvrouw Annemarie Langedijk klaar om verhalen te vertellen én aan te horen. Kinderen luisterden met open mond naar haar uitleg en stelden haar vele, vaak onverwachte, vragen. Annemarie gunde zich nauwelijks tijd om iets van de ouderwetse kost te proeven. Klasse, zoveel enthousiasme!
In het ‘restaurant’ vervulde iedereen op kundige en ervaren manier zijn of haar taak. Er werd geroerd, gesneden, gemixt, opgewarmd, opgeschept en uitgedeeld.

Onze dank gaat uit naar Margreet Zuurbier, Kenn Zwaan, Bets Tool, José Druif, Jannie Veken, Carolien Schalkwijk en Joke Admiraal. Jullie hebben allemaal drie sterren verdiend!
In het vierkantje was de 'gaarkeuken'. Op deze foto delen José Druif en Bets Tool stijve rijst en peertjes uit.