IJzige opening Roken, stoken, koken
24 april 2016
Zo koud als op zondag 24 april 2016 was het nog nooit geweest bij een opening van het Huis van Oud. Rond kwart over één teisterde een laatste hagelbui huis, erf en tent, daarna bleef het gelukkig droog.

Bij het welkomstwoord van voorzitter Ina Broekhuizen waren enige tientallen belangstellenden en genodigden aanwezig. Achter haar stond het Sylvidakoor opgesteld, bijgestaan door drie musici en gedirigeerd door de immer enthousiaste Margreet Drijver. Gehuld in dikke jassen openden deze diehards het officiële gedeelte met een warm aandoend lied.

Als eerste presenteerde Ina vervolgens het jaarboek 2016. Een prachtig jaarboek met veel interessante artikelen. Zij vertelde in het kort wat over de inhoud: ‘In februari 2015 hielden we een avond in Wadway onder de noemer Verhalen van de oorlog. Twee verhalen die toen werden verteld, zijn geplaatst in dit jaarboek. Over kind zijn in de oorlog en over het verzet op de Zomerdijk.
In die Tweede Wereldoorlog boden gezinnen in West-Friesland onderdak aan veel, vaak onbekende, kleine en grote mensen. Kinderen uit Amsterdam, die te lijden hadden onder de voedselschaarste, kregen hier een gastvrij onthaal. Twee van die kinderen vertellen hun belevenissen in het artikel Van Amsterdam naar Wognum.

Stolpboerderijen zijn kenmerkend voor West-Friesland en omstreken. Op basis van gedegen onderzoek in de archieven stelde Trudy Schouwe een artikel samen over de boerderij aan de Westeinderweg 11 van de familie Hoogewerf. De foto op de kaft van het boek refereert aan dit artikel, want hier ment Martien Hoogewerf het paard van zijn vader.
Maar blikvanger is waarschijnlijk het verhaal over het 150-jarig bestaan van de Wognumse toneelvereniging De Oefenschool. Zo’n jubileum nodigt uit tot een duik in de notulen en bijeenzoeken van veel foto’s, bij elkaar goed voor een omvangrijk artikel samengesteld door Dia de Boer-Kuiper. Het leek ons een goed idee om het eerste jaarboek te overhandigen aan de voorzitter van De Oefenschool: Henriëtte te Wechel.’

Henriëtte was verguld met het nieuwe boek. Ze vertelde over de activiteiten die De Oefenschool ontwikkelde en dit jaar ontwikkelt in het kader van het jubileum.
Daarna werden de leden van de tentoonstellingscommissie bedankt voor hun inzet. Vier mensen hebben hard gewerkt om de expositie Roken, koken, stoken in te richten: Joke Admiraal, Carolien Schalkwijk, Bets Tool en Joop Koning.
Hierna volgde de opening van deze tentoonstelling door Willem van Zijl uit Wognum en Jan Verbeek uit Nibbixwoud. Twee mannen die veel met stoken te maken hadden. Ze kwamen langzaam het erf oprijden in de prachtige old-timer van Willem. Gehuld in blauwe stofjassen en met een peteroliekan in de hand vertelden ze eerst over hun werk en belevenissen.
Voor één keer mochten ze daarna weer olieboer spelen. De beide heren reden de peteroliekar van Piet Hoogcarspel naar de staldeur en duwden die vervolgens dwars door de papieren heen die voor de open deuren geplakt waren.
Het koor vervolgde hun optreden met mooie Engelstalige en Westfriese nummers, die veel waardering oogsten bij het publiek.
Even na 15 uur vond hun tweede optreden plaats weer met verrassende en melodieuze liederen. In het huisje, op de stallen en in de keuken was het een doorlopend komen en gaan van belangstellenden. Velen haalden hun eerste jaarboek op en namen een kijkje bij de tentoonstelling. En natuurlijk werd er volop gepraat en gelachen.

Iedereen is welkom op zondagmiddag bij het Huis van Oud, van 14 tot 17 uur, Grote Zomerdijk 33. Entree 1 euro, koffie/thee 1 euro.
Het Sylvidakoor zingt onder barre weersomstandigheden
Luisterend en kleumend publiek
Toch nog aardig wat volk
Overhandiging jaarboek aan Henriette te Wechel
Overhandiging eerste jaarboek
Toespraakje Henriette
Bedanken tentoonstellingscommissie
Tentoonstellingscommissie
Luisterend publiek
Aankondigen komst Van Zijl en Verbeek
Daar zijn ze!
De deur is dichtgeplakt met een mooie tekst
Vooruit maar, mannen!
Daar gaan ze met de peteroliekar!
Bijna het doel bereikt
Met hulp van Carolien, dan lukt het zeker
Jan Verbeek en Willem van Zijl bij het staltje van het stoken
Een gezellige drukte na de opening
Daar denderen ze naar binnen