Onthullingen bij lezing boerderijenonderzoek
4 maart 2016
Twee onthullingen had archeologe Dieuwertje Duijn in petto voor de talrijke aanwezigen bij haar lezing in zaal Stam op vrijdagavond 4 maart.
De resultaten van het dendrochronologisch of jaarring onderzoek van twee boerderijen waren in februari bekend geworden. Het betreft de verbrande stolp Binnenwijzend 100 en De Beukenhoeve aan de Dorpsstraat in Nibbixwoud.
Het onderzoek richt zich op het vaststellen van de ouderdom en de herkomst van het hout van de vierkantspalen. Uit die palen worden plakken gesneden en aan de hand van de jaarringen bepaalt met het jaar waarin de boom is gekapt. Enkele jaren daarna zijn de palen gebruikt bij de bouw van de boerderijen.
De vierkantspalen van de Beukenhoeve waren deels gemaakt van eikenhout en deels van grenenhout. Het jaarringonderzoek wijst uit het eikenhout gekapt is in 1558 in Noord-Duitsland. Het grenenhout is in 1675 gekapt in het zuiden van Noorwegen. De conclusie was dat de boerderij gebouwd is in 1676/1677.
De vraag die Dieuwertje opwierp was: heeft op of dichtbij deze plek een oudere boerderij gestaan, waarvan het hout, dat dateert uit 1558, hergebruikt is?
Met deze vooralsnog onbeantwoorde vraag sloot ze haar boeiende lezing af.
Ze bood de luisteraars een historisch overzicht van West-Friese en Noord-Hollandse stolpen en langhuisboerderijen met hun karakteristieke indeling. Daarna gaf ze een indruk van de onderzoeken die Archeologie West-Friesland gedaan heeft bij elf boerderijen in oostelijk West-Friesland, waaronder dus De Beukenhoeve.

Het verslag over het onderzoek van De Beukenhoeve van de Archeologische Dienst wordt te zijner tijd gepubliceerd.
Belangstellenden kunnen de gedetailleerde beschrijving van deze boerderij, gemaakt door de Bouwhistorische commissie, lezen op deze website onder de noemer Huisbeschrijvingen.