Twee succesvolle West-Friese avonden
11 en 18 december 2015
Twee keer een uitverkocht huis bij de West-Friese avonden van De Cromme Leeck, een derde keer behoorde gezien de wachtlijst zeker tot de mogelijkheden, maar daar zag het bestuur toch vanaf.
Op de vrijdagen 11 en 18 december zat de zaal van café De Vriendschap in Wadway vol donateurs en belangstellenden. Beide keren genoten zij van West-Friese verhalen, rijmen en toneel. Mooie woorden en gezegdes riepen herkenning op, de teksten zorgden voor een lach en voor ontroering, het dialect gaf aan dat alles een meerwaarde vanwege de eigenheid en het wij-gevoel.

Voor de pauze lieten Trudy Schouwe, Nel Vlaar, Ina Broekhuizen, Jan Blauw en Arie Schouten hun zelfgeschreven werk horen. De rijkdom van het gewone is een kwalificatie die hun optreden rechtdoet.
Daarna was het tijd voor ’t Anzoek, een eenakter van Tsjechov, hertaald in het West-Fries door Henk Kok. Iedereen leefde mee met de onbeholpen en eigenwijze Dirk, de net zo eigenwijze, maar toch kwetsbare Marie en haar trotse vader.
Een groots applaus viel de spelers ten deel. Na de opvoering volgden enkele korte interviewtjes met de spelers en regisseur Peter van de Wiel.
Tevreden en met het West-Fries nog in de oren keerde ieder huiswaarts.

Lezing over boerderijenonderzoek
Op vrijdag 4 maart 2016 organiseert De Cromme Leeck een lezing over historisch en archeologisch boerderijenonderzoek. Dieuwertje Duijn van de Archeologische Dienst West-Friesland houdt een inleiding over dit onderwerp. Zij zal ook ingaan op het onderzoek van deze dienst bij de boerderij De Beukenhoeve in Nibbixwoud.
De lezing is in zaal Stam in Wognum en begint om 20.00 uur.

Nuw jaar
Het bestuur van De Cromme Leeck wenst iedereen een inspirerend nieuw jaar toe met veel historisch inzicht. We gaan ervanuit dat jullie allemaal van de zomer het Huis van Oud zullen bezoeken en dat jullie weer genieten van het nieuwe jaarboek dat nu in de maak is.
Nog met de sfeer van de West-Friese avond van 18 december in het hoofd sluit ik dit bericht af met een rijmpje over het nieuwe jaar.

Alle dage effies gloime
ok al voel je je beloord
alle dage effies zinge
al verstaat gien mens een woord.

Alle dage effies denke
an wat je heb en wat je ken
en an zoveul goeie dinge
weer je zo gauw an wen.

Alle dage effies stilstaan
bai je oigen, bai die aar
alle dage effies danke
den wordt ’t vast een goed nuw jaar.

©Ina Broekhuizen-Slot

Foto's:  Mieke Goulmy en Ina Broekhuizen
Scène uit ’t Anzoek
Jan Blauw
Nel Vlaar
Aandachtig publiek in café De Vriendschap
De mensen die voorlazen, v.l.n.r. Arie Schouten, Trudy Schouwe, Jan Blauw en Nel Vlaar
Scène uit ’t Anzoek
Vragen aan de vertaler Henk Kok
De spelers van ’t Anzoek op 11 december, v.l.n.r. vader Groot (Henk Kok), zijn dochter Marie (Babet Groot) en hun buurman Dirk (Klaasjan Bak)
Arie Schouten
Trudy Schouwe