Bosmanmolen weer als nieuw
22 augustus 2015
Met een ferme ruk aan een hengel onthulde Riet Smit-Hes (79) op zaterdag 22 augustus het informatiebordje bij de vernieuwde Bosmanmolen aan het fietspad de Pankoek in Wognum. De molen raakte in de jaren negentig buiten werking. Op initiatief van de Historische Stichting De Cromme Leeck en met een bijdrage van de gemeente Medemblik werd de Bosmanmolen gerestaureerd.

De Bosmanmolen staat in de fruittuin die vroeger eigendom was van Koos Smit, de man van mevrouw Smit-Hes. De huidige eigenaar is haar schoonzoon Willem de Boer. Dankzij zijn inspanning en met deskundige hulp van technieker Nico Bijvoet en timmerman Bertus Kok is de molen weggehaald, gerenoveerd en herplaatst. Bomen werden gekapt voor een betere windvang en de betonnen bak is naar voren geplaatst zodat de molen goed in het zicht kwam te staan. De vele gebruikers van de Pankoek kunnen op het informatiebord meer lezen over de geschiedenis van de Bosmanmolen.

Begin jaren vijftig werd het molentje hier gezet met als doel het waterpeil van dit stuk land te regelen door onderbemaling. De vlotter die op het te bemalen water drijft, regelt via een uitgekiend mechanisme de hele gang van zaken. Destijds stonden er honderden Bosmanmolens in West-Friesland.
De molen is genoemd naar de uitvinder ervan: Bas Bosman uit Piershil (Z.-H.). Hij zette in de jaren dertig van de vorige eeuw het eerste prototype in elkaar.
Deze Bosmanmolen waaide in 1975 scheef met een hevige storm. Hij stond toen op een zogenoemde domtoren. Daarna kreeg de molen de huidige hoogte. De afgelopen jaren raakte hij in verval totdat hij onlangs weer in oude luister is hersteld.
De Bosmanmolen aan de Pankoek weer in volle glorie met v.l.n.r.: Willem de Boer, Riet Smit-Hes, Bertus Kok en Nico Bijvoet