Persoonlijke verhalen bij lezing luchtoorlog
17 oktober 2014
Op vrijdagavond 17 oktober organiseerde De Cromme Leeck een lezing over de luchtoorlog in WO II boven West-Friesland. Hans Nauta, die al 25 jaar onderzoek doet naar de luchtoorlog boven onze provincie, vertelde een boeiend verhaal. Daarbij liet hij veel nog niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal zien.

Cultureel Centrum Bessie in Nibbixwoud, waar de bijeenkomst werd gehouden, was bijna te klein om alle toehoorders te bergen. Gelukkig kon het balkon opengesteld worden. Alle stoelen en krukken die er in het gebouw waren te vinden, waren bezet, inclusief de klapstoelen die hals over kop uit het Huis van Oud gehaald werden. Ondanks dat heeft een aantal mensen de lezing staand beluisterd.
Na uitleg over onder meer het vliegveld Bergen en de strategie van de jagers ging Hans Nauta over op de crashes die plaatsvonden in West-Friesland. Hij lardeerde zijn verhaal met kaarten en veel indrukwekkende foto’s. Ook strooide hij met bijzondere feiten en gebeurtenissen. Zo werd de foto van het Britse toestel dat bij Opperdoes neerstortte door de Duisters gebruikt als propagandamateriaal in kranten en tijdschriften. Duidelijk werd dat de bommenwerpers zich af en toe sterk vergisten. In Enkhuizen werden gebouwen en woonhuizen gebombardeerd terwijl het eigenlijke doel de haven was.

Parachutes
Natuurlijk kwamen er verhalen los van de aanwezigen. Mevrouw Van Soesbergen-Schipper herkende haar ouders op de bekende foto van de boerderij de Mandrill met de parachutes. Zij vertelde in grote lijnen wat ze wist over de droppings in de weilanden achter hun huis aan de Zomerdijk. Loek Lamers schetste zijn ervaringen als ooggetuige van de crash boven Hoorn.
Na afloop van de lezing ging Hans Nauta in op een aantal vragen van de aanwezigen. Ook nadat voorzitter Ina Broekhuizen hem had bedankt voor zijn uitstekende lezing, kwamen velen bij hem met persoonlijke vragen en verhalen.

Nogmaals
Hans Nauta geeft nogmaals een lezing over de luchtoorlog boven West-Friesland op vrijdagavond 14 november in het dorpshuis van Zwaagdijk-Oost. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Den Swaegh Dyck.
Veel belangstelling voor de lezing over de luchtoorlog boven West-Friesland