Van kiwibessen tot truffelkaas
7 september 2014
Veel belangstelling voor streekmarkt

Natuurlijk, het weer zat mee, de locatie is prachtig, de producten aanlokkelijk, dus het was niet verwonderlijk dat er veel belangstelling zou zijn voor de streekmarkt op het erf van het Huis van Oud. Maar dat er zoveel grote en kleine mensen zouden komen, hadden we niet verwacht.
Alle deelnemers hadden hun koopwaar aantrekkelijk uitgestald, er viel heel wat te proeven, te bekijken en te beluisteren.
Imker Nico Groen raakte niet uitverteld, hij had nauwelijks tijd om koffie te drinken. Tonny Groen en Rina Hes legden talloze malen uit hoe de kinderen een waskaars konden maken. Een vrolijke bij erop en klaar!
Aardbeienverkoper Frits Vriend was uitverkocht aan het eind van de middag. Vooral de shakers met de rode vruchtjes en slagroom vonden gretig aftrek. Bij Joke en Jan Boon glom het fruit je al tegemoet: de pruimen waren snel op, de stoofperen en appels werden goed verkocht. Proeven van heerlijke wijn kon bij Simon Loos van wijngaard Saalhof. Wat stond hij daar mooi tussen zijn flessen en glazen, met een fraai decor van groen gras en koeien op de achtergrond.
Trees Sijm trok veel bekijks van jong en oud met haar kleurige tafel vol kruidenverrassingen. Ze gaf met enthousiasme uitleg over mogelijkheden en toepassingen, terwijl er onder meer sap en thee werd geschonken.
Truffelkaas - de kaviaar onder de kazen - kon geproefd worden bij Karin, René en Jessy Dudink, die de firma Berkhout Boerenkaas vertegenwoordigden. En behalve deze bijzondere kaas natuurlijk ook de andere soorten. Gewapend met een kaasschaaf en daarop een plakje kaas wandelde Jessy door het publiek om hen attent te maken op al het lekkers in de kraam.
Primeur bij het Huis van Oud! Kiwibessen uit Nibbixwoud. Teler Laurens Vlaar bracht veertig shakers naar de dijk, in ruim een uur waren ze op! De kiwibes is een tamelijk nieuw product in Nederland. De grond van Vlaar aan de Ganker blijkt geschikt te zijn voor deze bes. Zo op te happen, als een snoeptomaatje, met de smaak van kiwi.
Jacob Blank tenslotte was met de trekker en aanhanger naar het Huis van Oud gekomen, zoveel producten had hij mee! Vijf soorten aardappelen stonden uitgestald voor de wagen. Daarop onder meer herfstchrysanten en eieren, goed bewaakt door het jonge personeel van Jacob. Klasse!
Ook in de stallen en het huisje was het druk. Regelmatig hoorden we zeggen: ‘Ik ben hier nog nooit geweest. Wat is het leuk!’
We deelden deze middag zelf ook uit. IJsjes voor de kinderen en appels en peren van onze eigen bomen (Princesse Noble en Beurré Durondeau) aan ieder die dat wilde.
Alle medewerkers aan de streekmarkt hartelijk bedankt!