Presentatie jaarboek 2014 en Tot uw dienst


Eerste middenstandsboek voor Jan Hand
25 april 2014
Vrijdagavond 25 april werd het eerste exemplaar van het middenstandsboek Tot uw dienst, een uitgave van de Historische Stichting De Cromme Leeck,  overhandigd aan Jan Hand (100).  Hij is de oudste nog levende middenstander uit het werkgebied van de stichting. In zijn dankwoord meldde Hand dat er regelmatig vrijwilligers van de Cromme Leeck bij hem waren geweest om inlichtingen ten behoeve van het boek.
In de volle zaal van partycentrum Stam werd allereerst de oorkonde 2014 uitgereikt aan Elise en Piet Konijn-Klaver van de boerderij Geloof, hoop en liefde aan de Kerkstraat 102. Zij kregen deze oorkonde uit waardering voor het historisch verantwoord schilderen van de gevelstenen in hun boerderij. Dit zorgvuldig opknappen van de vijf stenen was een langdurig karwei. Na deskundig advies zijn de gevelstenen afgebikt en weer geschilderd in de originele kleurstelling.
De medewerkers aan Tot uw dienst:
Staand v.l.n.r.: Hans Ursem, Koos Ligthart, Frits Zwaan, Cor Hoogland, Sjaak Jong, Cees Appelman en Henk Sloetjes.
Zittend: Kees Veken, Adrie Smit, Ina Broekhuizen-Slot, Mieke Goulmy-Vasterman, Joek Admiraal-Koemeester, Peter Stam en Trudy Schouwe-Schouten.
Afwezig: Ko Groot en Theo Ursem.

(Foto Niel Kok)
Het eerste exemplaar van het jaarboek 2014 werd overhandigd aan Joukje Has, voorzitter van de KVG Nibbixwoud. Deze vereniging vierde vorig jaar het 60-jarig jubileum. Over het KVG schreef Joke Admiraal een artikel in het jaarboek.
Hierna werd een film uit 1999 vertoond over de dorpen Nibbixwoud, Wognum en Zwaagdijk-West.
Na de pauze volgden optredens van  Joop van Diepen, Nel Vlaar-Kroon en Margo Wilcke-Smit, die mooie West-Friese verhalen en rijmen voorlazen.
Boek van ander halve kilo
Ten slotte hield Ina Broekhuizen een inleiding over het boek Tot uw dienst en reikte ze het eerste exemplaar uit aan Jan Hand.
De avond werd afgesloten met filmbeelden uit de jaren vijftig, 1966 en 1978, aangevuld met foto’s van winkels in Nibbixwoud in 1980. Deze foto’s zijn gemaakt door Cor Winters. Deze beelden zijn van de zomer ook in het Huis van Oud te zien.
Ondertussen stonden velen al in de rij om hun boeken af te halen.
Het boek Tot uw dienst heeft een gewicht van ander halve kilo, dus het werd nog een heel gesjouw. Maar daarnaast ook een schat aan kijk- en leesplezier!
Ook alle medewerkers werden bedankt en met name Trudy Schouwe-Schouten werd in het zonnetje gezet vanwege haar grote inzet voor de totstandkoming van deze uitgave.