18 februari 2011
Fraaie kostuumshow bij De Cromme Leeck

Van een buikkruik en een oude sok

Vrijdag 18 februari hadden we een mooie avond in café Stam in Wognum. De streekdrachtgroep Enkhuizen verzorgde een kostuumshow en dat deden ze voortreffelijk. Veel kenners en belangstellenden uit de omgeving waren op deze show afgekomen, maar ook een flink aantal donateurs was aanwezig.
Ina Broekhuizen opende de avond met een welkomstwoord, waarin ze vertelde dat er hard gewerkt wordt aan het jaarboek en aan de inrichting van een nieuwe tentoonstelling in het Huis van Oud. Ook doen verschillende mensen onderzoek naar de middenstand van ons werkgebied vanaf 1938.
Hierna begon de presentatie ‘Van onderbroek tot hul’.
Nadat de lichten in de zaal uit gedaan waren, kwamen vier leden in nachtkleding op met blakers, nachtspiegel en kruiken in de hand. De leider van de groep Hans Verberne gaf duidelijke uitleg over de kleding en de attributen. Verbazing was er over de zogenoemde buikkruik, die door een man gedragen werd. Vervolgens werd onderkleding geshowd en daarna de daagse kleding. Na de pauze was er volop aandacht voor de rijke dracht met hoofdtooi van de boerinnen. Hans zette zorgvuldig en geroutineerd de kap, waarbij Trudy Schouwe uitleg gaf. Met kap en dek op flaneerden de dames over de catwalk, begeleid door de in het zwart geklede heren. Ook die herenkleding kwam uitgebreid aan bod. Van gesteven boord tot sokophouders, van de gouden horlogeketting tot de gebreide sok, waar de mannen hun geld in bewaarden.
Tassen, kledingstukken en ander materiaal stond uitgestald op het toneel. In de pauze en na afloop was er volop gelegenheid om dat te bekijken en vragen te stellen. Het talrijke publiek beloonde de streekdrachtgroep Enkhuizen met een groots applaus!