14 februari 2011
Bijeenkomst ZCBS in het Huis van Oud

Op de regenachtige zaterdag 12 februari werd er in de verblijfsruimte van het Huis van Oud een bijeenkomst gehouden met mensen van historische clubs en musea, die werken met het ZCBS, het Zijper Collectie Beheer Systeem.
Het ZCBS is een computerprogramma, ontwikkeld voor het Zijper Museum, waarmee foto’s, schenkingen en andere zaken opgeslagen worden en, via de website, makkelijk op te roepen zijn voor belangstellenden. Het systeem is overgenomen door diverse andere musea en verenigingen/stichtingen. Regelmatig komen de mensen die ermee werken bijeen om ervaringen uit te wisselen en op de hoogte gebracht te worden van de nieuwste mogelijkheden en toepassingen. Ook de webmasters van stichting De Cromme Leeck werken met dit systeem, vandaar dat de bijeenkomst dit keer in het Huis van Oud gehouden werd. Ik mocht de deelnemers verwelkomen en bleef daarna enige tijd luisteren. Ik raakte onder de indruk van de manier van werken en vooral ook van het enthousiasme van de initiatiefnemer Gerard van Nes.
De gastheren Tom van Baar en Jeroen Elias hadden alles keurig voorbereid en klaargezet. Een groot scherm bedekte de hele zuidwand van ons onderkomen, maar het paste allemaal goed. Uiteraard bekeken de deelnemers ook het huisje.
In mijn openingswoord zei ik dat het ‘goed weer was om een erfenis te verdelen’. De mensen die werken met het ZCBS verdelen ook een erfenis, namelijk een schat aan foto’s en ander documentatiemateriaal uit het verleden, die ze digitaliseren en zo toegankelijk maken voor ieder die maar kijken wil. 

Ina Broekhuizen-Slot