1 oktober 2010
Uitje Beheerscommissie naar Schagen

Op vrijdagavond 1 oktober togen de leden van de Beheerscommissie van het Huis van Oud met hun partners naar museum Vreeburg in Schagen.
Dit Boerderij- en Rijtuigmuseum heeft onder meer een wisseltentoonstelling over de winter. Het was leuk om te zien hoe dit onderwerp hier aangepakt was. Omdat er meer ruimte is, was er ook aandacht voor de winterfeesten. Maar we ontdekten veel overeenkomsten, allerlei schaatsen natuurlijk en informatie over schaatstochten, slee├źn, verwarming en gerechten.
Maar er was meer, veel meer! De boerderij van dit museum toont veel over de agrarische werkzaamheden uit de vorige eeuw: gereedschap, werktuigen en beeldmateriaal. Op het staltje is een woongedeelte ingericht, in het vierkant wordt het proces van kaasmaken uitgebreid getoond. Ook staan hier diverse landbouwmachines.
In de huiskamer (met fraai geschilderd plafond) en in de pronkkamer staan  vitrinekasten met veel mooi, oude handwerken.
Inrichting, serviesgoed en meubels duiden op bewoning door een rijke familie.
Het Rijtuigmuseum is gevestigd in een nieuw gebouw, dat in april 2009 geopend is. Hier staan alle rijtuigen die meedoen aan de optocht tijdens de tien Westfriese donderdagen in de zomer opgesteld. Ze glimmen en blinken tegen je op!
Ook andere attributen en miniatuurrijtuigen zijn er te zien. Een duidelijke film geeft informatie over de voertuigen en bij alle rijtuigen staan digitale infozuilen met extra gegevens.

Al met al was het een leerzaam en boeiend bezoek. Na afloop zaten we nog even gezellig na in de verblijfsruimte van het Huis van Oud.

We namen afscheid van de bestuursleden Hannie Lamers en Hans Bleeker. Ina Broekhuizen dankte hen voor hun inzet voor het Huis van Oud en overhandigde hen een boeket en een bon. Hans blijft zich ontfermen over het grasveld en de bomen en struiken, waarvoor we hem heel dankbaar zijn.
Het staltje
Het kret van een speelwagen met fraaie beschildering
Handwerk in de pronkkamer
Een deel van de groep luistert naar de uitleg van de rondleidster
Margo Wilcke en Trudy Schouwe
Afscheid van Hannie Lamers
Afscheid van Hans Bleeker