25 april 2010
Zonnige opening van winterse tentoonstelling

Zonnig weer, herkenbare liederen, een lekker glaasje glühwein en bezoek van een arrenslee met kerstman. Deze ingrediënten zorgden voor een vrolijke en verrassende opening van de tentoonstelling ‘Winter in de zomer’ in het Huis van Oud op zondag 25 april.

Het Wognums Mannenkoor, onder de stimulerende leiding van Marja Borst, bracht de stemming er meteen al goed in. Het talrijke publiek genoot van de heren, die zich speciaal voor dit optreden hadden uitgedost in boerenkiel en -pet met rode zakdoek. Zij zongen mooie liederen en Teun Romein bracht met verve (en helemaal uit het hoofd) een uniek lied over Wognum op de melodie van 'Het dorp'. Veel van wat hij bezong, werd herkend.

Vervolgens werd het eerste jaarboek uitgereikt aan de heer Arie Wiering. Hij staat met zijn zoon Jacko op een foto die de kaft van het boek siert. Deze foto is genomen tijdens de Fokveedag in Wognum in 1964.
Dankwoorden waren er voor Kees Veken en zijn schoonzoon Jan Willem Bijl, die beiden veel werk verricht hebben voor de totstandkoming van het boek. Ook Hans Ursem werd dank gezegd voor zijn bijdrage, met name aan het uitgebreide artikel over de familie en de firma Ursem.

Het afgelopen jaar is er onder leiding van bestuurslid Tom van Baar hard gewerkt aan de digitalisering van ons fotobestand en aan de registratie van de schenkingen. Hiervoor zijn twee nieuwe computerprogramma's aangeschaft. Op deze site is het Foto Beheer Systeem in te zien. Tom werd bedankt voor zijn inzet.

De tentoonstellingscommissie bestond dit jaar uit Gerda van Baar, Hans Bleeker, Koos Kenter, Marlène Schouten, Conny Stam en Margo Wilcke. Zij hebben gezorgd dat er een mooie expositie te zien is op de stallen! Zeer de moeite waard om te bekijken. Voor hen waren er toepasselijke cadeaus.

Na al die officiële zaken werd het tijd voor de opening. Aller ogen waren gericht op de dijk. Daar zou iets verschijnen. Maar wat?
Een prachtige arrenslee met fraai opgetuigd paard kwam aanrijden. De koetsier Pé Vlaar had bijzondere gasten mee. Achter hem zaten Ted Ooyevaar uit Nibbixwoud en de kerstman! Helemaal uit het hoge noorden naar de dijk gekomen om de opening luister bij te zetten!
Ted is een uitstekende schaatser en skeeleraar. Op zijn gloednieuwe, pas aangemeten skeelers spurtte hij door de witte slierten crèpe-papier heen, die voor de deur hingen. Zo opende hij de tentoonstelling van deze zomer.

Veel donateurs kwamen hun jaarboek ophalen! Daar is het bestuur blij mee. Maar er staan nog dozen vol met deze prachtige full colour jaarboeken. Tot en met zondag 6 juni kunnen deze boeken gehaald worden bij het Huis van Oud!


Bezoek buiten openingstijden

Het Huis van Oud is iedere zondagmiddag open van 14 tot 17 uur. Entree: 50 cent. Bezoek met groepen en schoolklassen op andere dagen is mogelijk. Rondleidingen, een quiz, oude Polygoonbeelden kijken van winters van vroeger, koffie of thee met appelgebak, u kunt kiezen. Voor de kinderen is er een apart programma met onder meer een quiz en een winterverhaal.
Inlichtingen: Margo Wilcke: tel. 0229 573688.
Teun Romein zingt een lied over Wognum
Publiek geniet van het Wognums Mannenkoor
Wognums Mannenkoor op dreef tijdens de opening van het Huis van Oud
Arrenslee met kerstman verraste het talrijke publiek bij het Huis van Oud