27 september 2009
Een klontje boter in een appelmoespot

Geroutineerd schenkt Sjon Leek wat slagroom en een scheut karnemelk in de potjes die de bezoekers van het Huis van Oud voor hem houden. Deksel erop en schudden maar! Niet te lang, want vanwege de redelijk hoge temperatuur is er al gauw een klontje boter te bespeuren, drijvend in de vloeistof. ‘In de schaduw zetten’, adviseert Sjon, ‘straks thuis afspoelen met water en niet te lang wachten met opeten.’

Voordat het boter bereiden plaatsvindt, heeft hij uitgebreid uitleg gegeven over het kaasmaken. We moeten een half uurtje wachten en in die tijd wordt de boter gemaakt. Tientallen potjes zijn er gespaard en voor iedereen is er één voorradig. Veel belangstellenden, jong en oud, zijn naar het Huis van Oud gekomen voor de demonstratie van kaas en boter maken. Sjon heeft ervaring, dat is duidelijk. Rustig en met veel interactie vertelt hij over het proces. Iedereen luistert geboeid en blijft tot het eind van de uitleg zitten. Na bijna ander half uur is een bleek kaasje klaar. Van de gelere exemplaren mogen we proeven. De boter kan mee naar huis. Iedereen rijdt of loopt voldaan terug over de dijk.
Met deze demonstratie komt er een eind aan het seizoen 2009 voor het Huis van Oud. We hebben een prachtige zomer gehad met veel mooie zondagmiddagen.
Buiten de zondagen om hebben ook veel groepen onze tentoonstelling bezocht. Al met al kijken we dus terug op een succesvol seizoen en op een aansprekende expositie Boter, kaas en eieren.

De vrijwilligers die geholpen hebben wil het bestuur en de beheerscommissie ook langs deze weg hartelijk danken. We doen het samen en met elkaar maken we van het Huis van Oud een gezellig, sfeervol en informatief museum.
En waar kan dat beter liggen dan aan de dijk?

Graag tot volgend jaar! Of nog even eerder, maar daar hoort u over enige tijd meer over.
Goede oogst aan onze appelboom
Bekijk foto's