2 augustus 2009
Veel belangstelling voor rietdekker

Het oude ambacht rietdekken intrigeert. Wat gebeurt er precies daar op dat hoge dak, hoe doen die mannen dat toch?
De demonstratie en uitleg van rietdekker André Beemsterboer uit Hoogwoud trok derhalve veel belangstellenden naar het Huis van Oud op zondagmiddag 2 augustus.
’s Morgens nog veel regen, maar gelukkig werd het ’s middags droog en de zon kwam zelfs door! Goed toeven dus aan de dijk.
Al goed op tijd had André zijn dak opgebouwd op het grasveld. Goed in het zicht voor iedereen, het gereedschap eromheen.
Ook de bossen riet (uit de Oekraïne) lagen klaar. Om drie uur toog André aan het werk. Ondertussen vertelde hij af en toe over zijn handelingen en hij beantwoordde vragen. Die varieerden van ‘hoeveel eelt heb je op je handen’ tot ‘hoe lang gaat een rieten dak mee’. Antwoord op de tweede vraag: dat hangt ervan af welke kant van het dak het betreft, variërend van 40 tot wel 80 jaar.

Om kwart voor vier was het dak gedekt en waren de vragen beantwoord. Toch had André nauwelijks tijd om wat te drinken. Veel mensen kwamen bij hem met individuele vragen of om alles goed van dichtbij te bekijken. Samen met Koos Kenter ontmantelde hij ten slotte het rieten dak om weer opnieuw te beginnen.
Ook de tweede demonstratie verliep goed. Aan het eind nodigde André het publiek uit om het ook eens te proberen. Mevrouw Dekker uit Zuid-Scharwoude ging de uitdaging aan. En ze bleek een vakvrouw! Met af en toe wat aanwijzingen ging ze enthousiast door met rietdekken.
Al met al een boeiende en leerzame middag.


Zang in september

De volgende activiteit bij het Huis van Oud is een concert. Gebruikelijk is dat in
het zomerseizoen een koor of muziekgroep uit onze gemeente optreedt bij het
museum. Op zondag 6 september komt het koor Sentimental Journey zingen op de dijk! Zij verzorgen twee optredens: om drie uur en om vier uur.