30 april 2009
Het jaarboek is uit!

Tijdens de zeer druk bezochte donateursavond van de Cromme Leeck, op vrijdag 24 april, werd het eerste jaarboek uitgereikt aan burgemeester Theo van Eijk. Cromme Leeck-voorzitter Ina Broekhuizen overhandigde hem het fraaie boekwerk met de volgende woorden:
'U hebt een groot aantal dorpen én een stad onder uw hoede. Zij hebben allen een historische vereniging of stichting. Ik ben me ervan bewust dat u niet al hun jaarboeken kunt lezen. Echter u woont in Nibbixwoud en dat valt onder het werkgebied van De Cromme Leeck.
Dus ik zou zeggen: verdiep u in dit boek en neem kennis van de historie van uw omgeving. Want wij wonen in een oud gebied met een rijke geschiedenis.
De capella te Wokgunge, de kapel van Wognum, wordt al genoemd in de kerklijsten van de abdij van Echternach. We schrijven dan einde 10e - begin 11e eeuw. In 1063 heeft de abt van Echternach een aantal kapellen en kerken in zijn bezit, waaronder de aan de heilige Hiëronymus gewijde kapel van Wognum.
Wognum kreeg in 1414 stadsrechten, weliswaar voor korte tijd, maar toch... Misschien kunnen we in 2014 iets organiseren om dit te herdenken.'
Burgemeester van Eijk vertelde dat hij steeds met interesse kennis neemt van de jaarboeken van de andere historische groeperingen in de gemeente Medemblik.
Want de geschiedenis van het gebied heeft zijn belangstelling. Ook stelde hij dat de gemeente zich sterk maakt voor het behoud of herbouw van beeldbepalende stolpboerderijen in de dorpen en voor het open landschap, zoals bijvoorbeeld bij de Kromme Leek.
Burgemeester Theo van Eijk met het nieuwe jaarboek van de Cromme Leeck.
Gert en Truus Appelman met de oorkonde voor de nieuw gebouwde boerderij Zwaagdijk-West 359.
De limonadekoe staat op zondag 3 mei klaar op het erf bij het Huis van Oud. Daar zijn ook veel jonge dieren te bewonderen.