Spouwers en pudding, stijve rijst en broeder
7 september 2008
Klik voor vergroting
De pudding staat klaar
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
Klik voor vergroting
De broeder met stroop en de peteroliestellen
De keukenploeg overlegt, v.l.n.r. Margreet Zuurbier, Jannie Veken, Trudy Schouwe, Agnes Dudink, Peter Stam en Kees Veken
Peteroliestellen

In ’t vierkantje (de dvd-ruimte) zijn de vrijwilligers hard aan het werk. De peteroliestellen branden, de Haagse bluf wordt ter plekke geklopt. De stijve rijst komt bij mevrouw Smit (Grote Zomerdijk 29) uit bed. In kranten gewikkeld worden de pannen vervoerd naar het Huis van Oud.
Op en in schalen liggen de puddingen te wachten. Een rijk gezicht! De stijve pudding komt uit een vorm die al honderd jaar oud is! De bitterkoekjes hebben vier uur liggen weken in amandellikeur, daarna wat aardbeienjam erop en ten slotte de pudding eroverheen.
Daar komen de spouwers! V.l.n.r. Ria Vriend, Margo Wilcke en Nell Koeleman
De gasten wachten geduldig in de tent
De broeder smaakt voortreffelijk!
De broeder in de bakjes
Samen smullen: Rosa Koeleman en haar moeder Sigrid
Foto's: Gerard Ariëns
Ouderwets keukengerei
Klik voor vergroting
Buiten regent het af en toe, maar dat mag de pret niet drukken. Men schuift wat in en als het weer droog is, zijn de tafels die niet onder de tent staan, direct weer bezet.
De ‘proeverij’ wordt opgevrolijkt met accordeonmuziek van Meindert Mak uit Ursem. Ina Broekhuizen geeft regelmatig uitleg over de gerechten. Ook laat zij de deelnemers vertellen over hún recepten en herinneringen.
Er wordt vaak gevraagd naar de recepten. Wellicht komen die op deze site of in ons jaarboek. Daar moeten we eerst even over overleggen.
De kokers van deze middag zijn: Jannie Veken-Groot (broeder), Margreet Zuurbier-Zwaan (stijve pudding met Haagse bluf), mevrouw A. Smit-Braas (stijve rijst), Peter Stam (bitterkoekjespudding) en het bakkerijmuseum uit Medemblik leverde de spouwers. Allen hartelijk dank!
Ook de vrijwilligers die zich zo ingezet hebben deze middag: veel dank!

Het Huis van Oud is nog drie zondagmiddagen open: op 14, 21 en 28 september, van 14 tot 17 uur.
Ook groepen zijn deze maand nog welkom! Inlichtingen: Margo Wilcke, tel. 0229 573688.
Smullen bij het Huis van Oud

Dat de geur en de smaak van eten herinneringen oproept, is bekend. Verhalen over gerechten van vroeger en over het klaarmaken ervan komen dan ook volop naar boven zondagmiddag 7 september bij het Huis van Oud.
Bijna tweehonderd gasten schuiven (in twee groepen) aan om te genieten van stijve rijst en broeder, van spouwers en pudding. Elk gerecht wordt in een bakje opgediend. Bij de broeder wordt stroop en boter geserveerd, bij de pudding Haagse bluf. Op de tafels staat boter, suiker en kaneel-en-suiker.
'Mmm, lekker! Heerlijk!' wordt er regelmatig geroepen.