Stolpboerderij, van het Noord-Hollandse type met ten noordwesten hiervan een afgeknotte stolp als kapberg. Bouwjaar stolp volgens eigenaar mevrouw G. Kamp-Groen rond 1860, echter waarschijn-lijk begin 20e eeuw verbouwd. Gedekt met kruispannen.
In het voorste dakvlak een aardige vierkante schoorsteen met versiering (‘handspiegel’) in gele steentjes. Het vierkant van (deels) hergebruikt hout, gezien de tweezijdige inkepingen voor de daksparren in een deel van de dekbalken. Vierkantsoverstek boven woongedeelte.
Woonhuis
Naast de stolp en hiermee verbonden door een tussenlid een woonhuis onder zadeldak, bouwjaar 1955. Hier ging het gezin wonen, het woongedeelte in de stolp werd toen betrokken door de werkman, voor hoelang is onbekend. Echter nadien reeds zeer lang in gebruik als stalling/opslag.
Voorgevel (zuid) met zes traveeën (vijf schuiframen en een deur) en een lijstgoot op klosjes.
Gezien de gebruikte baksteen waarschijnlijk vernieuwd begin 20e eeuw. Fraaie jugendstil voordeur met gebogen raampjes waarin geslepen glas met bloem- en bladmotieven. Middelste raampje te openen. Messing brievenbus en deurknop.
Oostgevel: gedeeltelijk begin 20e eeuw, gedeeltelijk 2e helft 20e eeuw. Drie stalramen. Steunbeer op de achterhoek.
Achtergevel: Darsdeuren en een aankapping met drie houten stalraampjes en de koedeur (modern). Op deze wijze is de korte regel verbreed. Aankapping begin 20e eeuw?
Westgevel: Achterste travee vernieuwd (sluit aan op aankapping), rest van de gevel uit oude stenen (origineel?). Vier halfronde stalraampjes (het glas direct in de muur gezet). Het vijfde en zesde opgeofferd aan het tussenlid, alwaar een plat dak en verhoogde zijmuur op de oorspronkelijke muurplaat. Op de vroegere eerste dubbele stal (toen waarschijnlijk ook in gebruik als zomerstal) een deur in de gevel naar het tussenlid en de woning.
Interieur
Achter de voordeur rechts het woongedeelte, bestaande uit twee kamers.
1e kamer: links (noord) twee bedsteden waartussen een prachtig gedetailleerde schouw, bestaande uit schoorsteenmantel met boezem, geheel van hout, maar door het schilderwerk de indruk wekkend van witgeaderd zwart marmer en stuc te zijn. De gehele kamer geschilderd in twee tinten olijfgroen (legergroen), waaronder waarschijnlijk een houtnerfbeschildering.
Doorloop met twee kasten naar de
2e kamer: met links (noord) een grote kast (waarin de later aangebrachte doorgang naar de dars, dit i.v.m. dubbele bewoning) en een bedstee. Onder de bedstee een luikje naar de kelder, deze is vanuit de doorgang naar de dars door middel van een luik, met daaronder de trap, bereikbaar. Aan beide zijden van de doorloop een kast. De balkenzoldering, ramen en deuren blauw geschilderd (panelen overgeschilderd in lichte tint), de wanden behangen m.b.v. jute op beschot. De oostwand betimmerd met hergebruikt 17e-eeuws eiken wagenschot met mooi lijstprofiel. Op de westwand naast de kozijnlijst is nog een strookje oud behang zichtbaar.
Bedrijfsgedeelte traditioneel met lange regel (stalhout van geeltjes, blauwbakken-plavuizen, waterpomp) en korte regel waar in het vierkant een grote kast is uitgespaard, waarin waarschijnlijk vroeger de kookplaats. In de hooiberg is naast deze kast nog de fundering voor de schoorsteen aanwezig. Houten wanden rond het vierkant, behalve aan de darszijde: daar een open verbinding.
Kapberg
De kapberg heeft geen sparrenkap (meer) en is gedekt met golfplaten. Aan de oostzijde een (vernieuwde) houten wand over de volle hoogte, waarin de (waarschijnlijk nog originele) darsdeuren met een loopdeur onder fraai uitgezaagde boog. Daarnaast nog dubbele houten garagedeuren waarboven zolderdeur. In de top een rechthoekig raam.
De overige wanden bestaand uit (deels) vernieuwde baksteenmuren met rechthoekige stalramen en een loopdeur in de westgevel.
In de noordgevel zijn de dichtgemetselde uitloopopeningen van de varkenshokken nog zichtbaar.
Interieur bestaande uit een vierkant met dars en (resten van de) koe- en varkensstallen.
Zolder boven de stallen.
Henk Sloetjes, juni 2011
Huisbeschrijvingen
Omschrijving
Juni 2011 Wognum
Westeinderweg 32 Wognum