Omschrijving
Huisbeschrijvingen
Oosteinderweg 36 Wognum
.omschrijving.plattegrond.interview.fotos
Oktober 2019
Op 3 oktober 2019 bezocht de Bouwhistorische Commissie het huis Oosteinderweg 36 in Wognum. Het betreft een huis uit 1907 op een rechthoekig grondvlak met enigszins uitspringende keuken, onder een zadeldak gedekt met grijze kruispannen. Gemetselde schoorsteen direct rechts van de nok. De vroegere schoorsteen stond óp de nok en was hoger. Kunststof goten in plaats van de originele houten op gezaagde klossen. Halfsteens muren in bruinrode baksteen met snijvoeg en twee ‘speklagen’ van witte kalkzandsteen. Muurstijlen met houten staanders en rozetankers en houten binnenwanden. De indeling is nog vrij origineel, met balkenplafonds, ingebouwde kasten en paneeldeuren. Het huis is daarmee een voorbeeld van een veel voorkomend type uit het begin van de 20e eeuw, met oog voor detail ontworpen en gebouwd, dat in hoog tempo aan het verdwijnen is.

Voorgevel: bruinrode baksteen met twee speklagen van witte kalkzandsteen en een gemetselde plint, aan de bovenzijde afgedekt door een oranje profielbaksteen. Links de voordeur, rechts daarvan twee schuiframen met oud glas, zonder roeden. Aan de bovenzijde van de drie kozijnen een segmentvormige boog, gevuld met tegels (deels verdwenen). In de topgevel bevond zich een drielichts venster (laag-hoog-laag), eveneens bekroond door een segmentboog met tegels. Bij een verbouwing is dit venster vervangen door twee min of meer vierkante ramen*). De daklijst bevatte oorspronkelijk snijwerk in de vakken, gecreëerd door de horizontale/verticale versteviging in de punt, evenals bij de onderste uiteinden.
    
Rechterzijgevel. Links een vrij groot raam, in plaats van een smal schuifraam. Ter hoogte van de keuken springt de gevel iets uit, daar eveneens een smal schuifraam, zicht op de weg biedend. In de keukenmuur een raam, waarvan de onderdorpel verhoogd is i.v.m. het nieuwe, hogere aanrecht. Vervolgens de later aangebouwde bijkeuken in een modernere steen, met plat dak en een betonnen raam. Enige zonnepanelen op het zadeldak.

Linkerzijgevel: Bruinrode baksteen met speklagen, blind, op een wc-raam en het kelderraam na. Links de uitgebouwde slaapkamer van moderne rode baksteen, met plat dak. Op de zuidoosthoek is een tamelijk nieuwe, houten tuinschuur aangebouwd, alleen van buitenaf toegankelijk.

Achtergevel: Links (west) de achtergevel van de aangebouwde bijkeuken met deur en betonnen raam. Daarnaast de nieuwe achtergevel van de vergrote slaapkamer, van een moderne rode baksteen. Het schuifraam lijkt origineel en afkomstig uit het gesloopte deel van de oorspronkelijke achtergevel. In de topgevel een niet origineel raampje en balkondeur. Oorspronkelijk zal hier een luik of raam hebben gezeten. Op het platte dak (boven beide aanbouwen) enige zonnepanelen.

Interieur:
Achter de voordeur (met moderne kruk en slot, maar met antieke dranger) een gang, waarin rechts de trap naar boven en links naast de trap een smalle doorgang naar een deur, waarachter voorheen het toilet was. De rechter gangwand is misschien iets naar rechts verplaatst toen de trap getimmerd is. In deze wand de deur naar de woonkamer.

Woonkamer: deze is nagenoeg vierkant, met balklaag in het zicht. De voorste balk rust nu op het zijraam. Balken met kwartrond profiel. In de zuidwand een schouw. De boezem (met ruitvormige versiering) is grotendeels origineel, de schoorsteenmantel gemoderniseerd in gele baksteen. De schouw wordt geflankeerd door twee originele deuren: resp. naar de slaapkamer en naar de keuken. Het linker deurkozijn is niet compleet, misschien een gevolg van het verplaatsen van de gangwand. Deze oostwand bevatte vroeger twee bedsteden*), die zich op de plek van de huidige trap bevonden. In de westwand twee mooi getimmerde ondiepe kasten (tussen buitenmuur en houten binnenwand). De deuren vlak en behangen en voorzien van originele zinken randen. Binnenzijde roze geschilderd, dit is de originele verf*). Boven deze kasten bevindt zich een zeer bijzonder gietijzeren ventilatierooster, bediend (via een verticale stang in een van de kasten) door een hendeltje tussen de kastdeuren. Dit hendeltje is door bewoner Willem Saal gemaakt*). Onder de voorramen een lambrisering met twee kastjes (tussen buitenmuur en houten binnenwand), afgesloten door schuifluiken. De kantelaven bestaan uit een randwerk met paneel en zijn ook voorzien van de ruitvormige versiering. Alle (houten) wanden zijn behangen.

Slaapkamer: Deze is bij een verbouwing sterk vergroot. Links een ‘moderne’ douche/toilet, rechts twee originele ingebouwde kasten. Hier zou zich ook de steile originele zoldertrap bevonden hebben*). Het originele slaapkamerraam met fraaie vensterbank is herplaatst in de nieuwe achtergevel van de vergrote kamer.

Keuken: In de linkerwand een (dichtgezette) schouw, vervolgens twee kasten (originele verf*) met opgeklampte deuren, in de laatste de toegang tot de betonnen kelder met steile trap en aan de zuidzijde brede legplanken. Klapraam in de buitenmuur.  Boven de kasten kleine kastjes, de deurtjes daarvan (met vleugelscharnieren) zijn aan de bovenzijde ingekort, toen het keukenplafond verlaagd is. Verder een modern keukenblok dat nagenoeg de gehele west- en zuidwand vult. (NB: in de bijkeuken staat een houten kast met granito bovenblad, die deel uitgemaakt zal hebben van de oorspronkelijke keukeninrichting. Daar ook een fraai houtnerf-geschilderd tafelkastje, dat vroeger tussen de beide voorramen in de woonkamer zal hebben gestaan.)

Grenzend aan de originele achtermuur en bereikbaar via de vroegere achterdeur met origineel kozijn, bevindt zich de bijkeuken: een later aangebouwde gestuukte ruimte met achterdeur en een drielichts betonnen raam in zij- en achtergevel.

Op de verdieping bevinden zich aan de voorzijde twee niet originele, eenvoudig getimmerde slaapkamers. Boven de ramen daarvan fraaie oude gordijnroeden met eindknop. De open achterzolder geeft zicht op de kapconstructie en het schoorsteenkanaal. Beschoten kap. In de achtergevel een raampje en de deur naar het platte dak op de slaapkamer en bijkeuken.

In het gehele huis zijn nog veel oude ijzeren elektrapijpen en oude schakelaars en stopcontacten aanwezig.

*) Zie het gesprek van Ina Broekhuizen met Willem Saal.