Huisbeschrijvingen
Oktober 2019
.omschrijving.plattegrond.interview.fotos
Interview
Oosteinderweg 36 Wognum
Eigenaar Willem Saal

Het bouwjaar van deze woning is 1907.
Het huis stond destijds in het open veld met ervoor een sloot en een bruggetje.
De zolder was leeg, de wc was buiten, de schoorsteen - met twee kanalen -   bestond uit gestapelde stenen.
In de woonkamer bevonden zich bedsteden. Die bedsteden waren meteen links om de hoek in de kamer wanneer je door het halletje het huis binnenkwam. De trap naar boven bevond zich in de ruimte tussen de kamer en het kleine kamertje achter. Het was een steile trap met korte treden vergelijkbaar met de trap van de kelder. De woning was getooid met houtsnijwerk aan de daklijsten.

Sindsdien hebben er twee verbouwingen plaatsgevonden.
De eerste toen het huis in bezit kwam van Dirk Saal, de vader van Willem Saal. Hij verhuurde het pand aan zijn werknemer. Deze verbouwing heeft plaatsgevonden omstreeks 1964.
Op zolder zijn toen twee kleine kamertjes gemaakt met ieder een raam in plaats van het oorspronkelijke raam. Het raam aan de westkant van de woonkamer is vergroot. De bedsteden in de voorkamer werden verwijderd. Het kamertje achter werd uitgebouwd en gelijk getrokken met de lengte van het huis. Het werd gebruikt als slaapkamer. Er kwam een bijkeuken achter de keuken met een wc en een kleine douche. De schoorsteen werd aangepast.

Later kwamen er achterzetramen in de kamer, de keuken en de bijkeuken.
Nadat Dirks zoon Piet Saal en diens vrouw Tinie het fruitteeltbedrijf aan de andere kant van de weg overnamen, verhuisden hij en zijn vrouw naar Oosteinderweg 36. De bewoners van dit pand waren inmiddels overleden.

Dirk Saal overleed in 1988. Willem Saal was vier maanden voor de dood van zijn vader naar de Oosteinderweg 36 verhuisd.
De tweede verbouwing vond plaats in 1989 of 1990 nadat Willem het huis geërfd had van zijn vader. De keuken kreeg een hoog, nieuw aanrecht, in de kamer achter werd een ruime badkamer gebouwd.

De wanden van de kamer hebben een houten betimmering die bekleed is met jute, daaroverheen is behang geplakt.
Het rooster in de westelijke wand van de kamer wordt bediend met een hendeltje dat Willem gemaakt heeft. In de oostmuur zat oorspronkelijk een glazen klapraampje voor het aanlichten van de bedsteden. Dat is vervangen door een klein raampje met een rooster, nu te zien in het gangetje.

Bewoning
De eerste bewoners zijn (nog) niet bekend.
Later woonde hier het echtpaar Jacob Bruin en Keetje Duin. Zij waren kinderloos en zijn overleden in dit huis. Jacob Bruin was werknemer van Dirk Saal.
Er is een foto uit circa 1930 waarop Jacob en Keetje staan. Ook is er een foto uit circa 1940 gemaakt ter gelegenheid van hun 12½-jarig huwelijksfeest.
Vervolgens woonde hier het echtpaar Dirk Saal en Jannie Saal-Nobel. Sinds 1988 woonde hun zoon Willem Saal hier totdat hij in 2019 naar een verzorgingshuis ging.

Ina Broekhuizen