Dit pand, met kadastrale gegevens: Sectie B nr. 1363, is een van de oudste panden van Wognum.
Tot medio 2020, het jaar van zijn overlijden, was het eigendom van Frans Berkeveld, geboren in Hoorn. In 1963 kocht hij het pand, dat daarvoor eigendom was van bakker Jacob van den Berg. Informatie over dit pand is ook te zien in de artikelen hierover in de jaarboeken van De Cromme Leeck van 2003 en 2018 en het boek ‘Tot uw dienst, 75 jaar middenstand’.
Berkeveld vestigde hier zijn bedrijf in het reviseren van automatische versnellingsbakken.
Op de tekening is de oude indeling te zien uit de tijd dat er een bakkerij gevestigd was.
Berkeveld verbouwde de woning geheel en bouwde in de loop van de jaren nieuwe werkplaatsen achter op het perceel en verwijderde de aan de woning aangebouwde werkplaats, turfhok en wagenschuur. Ook de gevels werden her en der gewijzigd. Tevens werd de hoek van de bestaande keuken afgeschuind om de toegang voor vrachtauto`s te vergemakkelijken.
In 1975 kreeg hij vergunning voor het wijzigen van de voorgevel. Het winkelraam in de voorgevel werd verwijderd en een raamkozijn gelijk aan de anderen in de woonkamer werd bijgeplaatst, zie in rood aangegeven op de plattegrond.
In de lange gang zijn de korbelen onder de balklaag te zien, benodigd voor de stabilisatie van het gebouw. In de huidige woonkamer staat in een balk de naam van Jan Leyen gegraveerd, hij was een zoon van Dirk Leyen, bakker van 1924 tot 1934. Ook staan de initialen, T.R. en C.W. in een balk gegraveerd, onbekend is wie dit zijn. In de kap is te zien dat deze is opgebouwd met behulp van ‘sparren’.
De oorsprong gaat ver terug in de tijd, eind 17de eeuw zou er al toestemming zijn aangevraagd voor de bouw van twee gemetselde ovens, zie de kopie van de akte en de vertaling daarvan. Sinds die tijd is het pand, tot 1963, als bakkerij ingericht geweest. Deskundigen vermoeden, gezien de uitvoering van het metselwerk van de kelder, dat deze in ieder geval nog ouder is.
Het perceel was vroeger groter, de twee woningen links en rechts van nr. 8 zijn vroeger op grondgebied van deze woning gebouwd, zie de oude foto. Verteld wordt dat er in beide woningen een bakkersknecht kwam te wonen. Op de andere oude foto is aan de rechterzijde een woning voor de vermeende bakkersknecht reeds gebouwd.
In de vroegere achterliggende grote tuin met een boomgaard, zijn funderingsresten gevonden van wat, in voorgaande jaren, mogelijk een klooster geweest is. Ook heeft in de tuin een zogenoemde kapberg gestaan, die in 1929 is afgebrand.
Onder het pand bevindt zich een gemetselde kelder met een gemetseld gewelf.
Daarin zijn nog twee gemetselde eierenbakken aanwezig en een waterput, die in verbinding stond met de put in de keuken.
In de voorgevel is een nis aangebracht met heden een ventilatierooster, mogelijk was dit vroeger een opening waardoor de goederen werden aangevoerd. Aan de achterzijde is in het metselwerk te zien dat daar een gelijkvormige opening was. Te zien zijn nog de blauwe verfresten, de kleur waarin de kelder mogelijk vroeger geschilderd was en waarvan verteld werd dat die insecten weerde. Vermoedelijk is de kelder een overblijfsel van een pand dat hier eerder stond.
Het pand wordt medio 2024 gesloopt voor vervangende nieuwbouw, de achterstaande werkplaatsen blijven bestaan.
J. Koning, januari 2021
Huisbeschrijvingen
Januari 2021
Omschrijving
Raadhuisstraat 8