Huisbeschrijvingen
Omschrijving
November 2012
 
Oosterwijzend 29 (de ’Rijke Wijzend’) betreft een bescheiden stolpboerderij van
11.90 x 11.66 meter met een staart van 6.55 x 4.27 meter en een vierkant constructie van
4.55 x 4.20. Deze heeft aan voor- en achterzijde een overstek, waardoor de daaronder liggende ruimtes meer breedte of diepte verkrijgen.
De boerderij dateert waarschijnlijk uit de 2e helft van de 19e eeuw en is gebouwd als melkveebedrijf met aan de oostkant een stal van voorgevel tot in de staart. De dars bevindt zich langs de achtergevel (noord) met (bescheiden) darsdeuren in de wester-zijgevel. Achter de boerderij liggen een betonnen mestplaat en een gierkelder met ‘huissie’ (de plank met rond deksel verdwenen).
De boerderij is gedekt met grijze oudhollandse en verbeterde hollandse pannen. In de voorgevel vier zeer fraaie gietijzeren rozetankers, in de overige gevels staafankers.

Tot 1953 is Cornelis Braak de eigenaar. In dat jaar koopt H. Nes voor f 15.666 de boerderij inclusief 2 hectare grond van Klaas Braak uit de nalatenschap van Cornelis. Nes begint er een tuinbouwbedrijf, met mogelijk ‘s winters enige opzetters. Daartoe wordt er ingrijpend verbouwd en gemoderniseerd. Hiermee verdwijnt de originele inrichting bijna zonder een spoor na te laten.

Alle gevels zijn in meer of mindere mate vernieuwd en/of voorzien van grotere ramen. In de voorgevel zijn twee van de vier schuiframen gehandhaafd, in de achtergevel is de houten, geteerde getrapte weeg langs de dars met eronder een deel van het geblauwde metselwerk nog aanwezig.

In het woongedeelte langs de zuidgevel zijn pronk- en woonkamer samengevoegd tot één ruimte. Deze waren vroeger, gezien verf- en behangsporen op de zoldering, gescheiden door een doorloop met aan beide zijden een bedstee. Hieronder  bevindt zich een keldertje, toegankelijk via een luik in de vloer. In de pronkkamer zeer brede zolderdelen, tot wel 42 cm, in een groengrijze tint. In de woonkamer bestaat de zoldering uit donkerrode kraaldelen. Een deel van de zolderbalken is  samengesteld. Jaren vijftig schoorsteenmantel op vermoedelijk de originele plaats. Moderne keuken met stookplaats langs de westgevel.

In de koegang is het stalhout (verhoging waar de koeien op stonden) verwijderd. Nu zijn hier een gang, slaapkamer en badkamer, in de staart een werkruimte. In de gang een trap naar de verdieping, aldaar een eenvoudige slaapkamer met een groot modern dakraam. Op de verdieping zijn het vierkant met beide overstekken geheel zichtbaar.

In 2012 is de boerderij gekocht door de familie Ooyevaar-Huisman, met de bedoeling iets meer naar het westen een vervangende stolp te bouwen.



hhs 11-2012
.omschrijving.plattegrond.fotos