Huisbeschrijvingen
Omschrijving
Oosteinderweg 3, Wognum
.omschrijving.plattegrond.fotos
Rechthoekig gebouw met zadeldak. Geglazuurde zwarte Friese pannen. Grotendeels houten aanbouw aan noordzijde onder golfplaten dak, stenen aanbouw aan zuidzijde met bitumen dakbedekking. Zinken en houten goten, deels op gezaagde klossen. Snijvoeg (hoofdgebouw).
Koetshuis bij de grote in 1910 gebouwde villa van Reintje  Ruiter, weduwe van Jan Wiering.
De villa is nog in gebruik geweest als café/kapsalon, gesloopt in juni 1941.
Het koetshuis daarna verbouwd tot distributiekantoor. Uit die tijd stamt de zuidelijke aanbouw en de loketwand. Dit vond plaats in 1943, blijkens een brief in het archief van de Fa. Kuip, waarin Nicolaas Kuip protesteert tegen de aanbouw, die zijns inziens te dicht op hun huis annex fietsenzaak komt. In 1946 koopt de Fa. Kuip een bouwterrein met kantoor, ongetwijfeld dit pand met de boomgaard aan de Nieuweweg. Het wordt gevorderd voor woonruimte. Later verhuurd o.a. aan Bets en Agnes Kuip met hun echtgenoot.

Westgevel: Links voordeur in vermoedelijk origineel kozijn met bovenlicht waarin geëtst glas, de deuropening versmald. Rechts hiervan de dichtgezette inrijdeuren voor de koets. Hier nu een tweelichts raam met bovenlichten. In de aanbouw een dergelijk raam.
Zuidgevel:  In de topgevel een langwerpig raam, in de aanbouw een tweelichts raam met bovenlichten.
Oostgevel: Geheel blind op een klein (later toegevoegd) raampje na.
Noordgevel: In de topgevel een deur, linksonder een staand raam en rechts de bijkeukenaanbouw. Hiertussen een dichtgezet stalraam.

Indeling: Entree met links de (moderne) trap en tegenover de voordeur de lokettenwand uit de distributiekantoortijd. Deze ruimte zal oorspronkelijk de paardenstal geweest zijn. De oostmuur is hier tot plusminus 1.40 m steens uitgevoerd. Hier waren waarschijnlijk de drinkbak en ruif.
Rechts deur naar de woonkamer, de oorspronkelijke koetsenberging. De drempel achter de vroegere inrijdeuren is nog aanwezig. Houten vloer, oorspronkelijk bestaand uit straatstenen. Doorgebroken zuidmuur naar de zuidelijke aanbouw.
De deurkozijnen hergebruikt en aangepast, waarschijnlijk afkomstig uit de gesloopte naastgelegen villa.
Boven twee moderne slaapkamers. Om stahoogte te verkrijgen zijn de hanenbalken verwijderd.
2010, Wognum