Huisbeschrijvingen
juni 2018
.Omschrijving.Foto`s
Omschrijving
Lekermeer 11A Wognum
Buurtschap, gelegen achter de 'Lekermeer'

In dit buurtje, zie kaart en luchtfoto, gelegen aan het einde van de weg die nu 'Lekermeer' heet, staan heden nog twee woningen.
Nr. 11a was voorheen een boerderij en nr. 11 is in gebruik als familie/weekend woning.
Iets daarvoor, aan de rechterzijde van de driesprong, stond voorheen een kapitale boerderij, de resten hiervan zijn heden nog zichtbaar.

De tegenwoordig Lekermeer genoemde weg, lopende van de Buurtschap Lekermeer tot aan het erf van nr. 11a, heette vroeger Zuidermolendijkweg, het in zuidelijke richting lopende stuk weg, vroeger doodlopend, vanaf de driesprong tot aan het Gorterpad zou vroeger Zuidermolenpad hebben geheten en was tot 2018 naamloos. Na de gemeente Koggenland daarop te hebben gewezen is op ons verzoek het weggetje voorzien van een straatnaambord met de naam Zuidermolendijkweg, hierdoor is de oude naam in dit gebied in ere hersteld.

Nr. 11a is in 2017 verkocht en zal gesloopt en vervangen worden door een nieuw gebouwde woning.
Voorheen stond er een grote boerderij bewoont door de familie (Klaas) Boeder, zie ook de schildering.
De boerderij is in 1946 afgebrand, daarna is in 1974 de bestaande woning gebouwd.
De heden nog erachter staande schuur dateert vermoedelijk uit 1946. De familie Boeder woonde daarna in het rechts daarvoor gelegen huisje, nummer 11.
Op de oude foto zien we, bij de fraaie koets met ingespannen paard, de dochter van Jan Keetman, Jantje Zijp, Arie Koster en Cees Wittebol. De deur rechts in de voorgevel was de pronkdeur, de ingang was achterom. In 1963 is het 'spul' verkocht aan de gebroeders Stam, afkomstig uit Berkhout, zij bouwden er, aan de rechter achterzijde, loopstallen bij, deze zijn heden zo goed als verdwenen.

Nr. 11, een vroeger arbeidershuisje, staat rechts van de weg. Hier woonde vroeger ene Koster, in de periode van 1946 tot 1963, na de brand op nr. 11a, woonde de familie Boeder hier. Op de foto staan Grietje Bakker (Boeder) zoon Jaap Boeder, met pet Ko Beek, Klaas Boeder en dochter Maartje. In die tijd was de w.c. een z.g. 'huisje' en stond boven sloot.
Daarna werd het bewoont door Klaas van Etten. Eind jaren 70 is het gekocht door dokter van der Knaap uit Hoorn welke familie het tot heden als familie/weekendhuis gebruikt.
In april 2022 is het huisje opnieuw bezocht. De nieuwe eigenaar laat het huisje slopen i.v.m. vervangende nieuwbouw. Rondom is het huis gefotografeerd alsmede het aan de gevel gespijkerde naambord met de treffende naam “De Leek”

De restanten van de boerderij rechts van de driesprong liggen daar al sinds 1942. Daar stond een grote statige boerderij, zie de foto anno 1921 en de schildering, eigendom van Klaas Koster en zijn vrouw Ariaantje Stelling. Na het overlijden van Klaas hertrouwde Ariaantje met Arie Dikstaal. Zij overleed in 1937, Arie in 1936. Vervolgens was de boerderij eigendom van hun zoon Cornelis en werd beheerd door zijn broer Jan Koster. Deze Jan was getrouwd met Geertje Nieuwboer, zij hadden een dochter, ook Geertje geheten, die 7 jaar was toen de boerderij op 1 april 1942 afbrandde. Nog jarenlang stond daar een schuurtje overeind, heden resten alleen nog de fundamenten.

Op de oude kaart is te zien dat er vroeger meer huisjes  (7) langs de dijk stonden. De laatste is nr. 11a, meer  naar het westen staat er heden nog een. Net voor de voorlaatste woning is naderhand het (toen) doodlopende pad aangelegd wat eerst Zuidermolenpad heette, heden dus Zuidermolendijkweg.


J. Koning, Wognum, juni 2018