Omschrijving
2012 Wognum
De IJSBAAN gelegen aan de Kleine Zomerdijk 5a te Wognum.

De baan van de nog steeds bestaande “IJsclub Wognum” was gelegen op z.g. ”kerkeland” dat gehuurd werd van de Hervormde Gemeente in Wognum. De baan was bereikbaar over een verhoogde loopbrug vanaf de Kleine Zomerdijk langs het loketgebouwtje. Er was ook een toegang vanaf de Oude Gouw, via een dam over een stuk land waar ook geparkeerd kon worden, en verder langs de daar gelegen kantine.
Deze kantine is omstreeks de jaren 70, ter vervanging van een kleinere, geplaatst en was ook verwarmd. Er werden in de winterperiode ook wel klaverjasavonden georganiseerd.

De baan was verdiept aangelegd, dus het was zaak om in de winter tijdig het perceel onder water te laten lopen. Nabij het loketgebouwtje aan de Kleine Zomerdijk stond een pomp die de baan zomers droog hield, zodat er dan schapen konden grazen.

De ijsbaan heeft daar gelegen sinds de jaren 50 in de vorige eeuw. Daarvoor, zeker voor de Tweede Wereldoorlog, lag er een kleinere baan tegenover de toenmalige melkfabriek aan de Oude Gouw. Met het warme water vanaf de fabriek kon destijds de ijsvloer geprepareerd worden.

De baan kon, als een van de weinige in de omgeving met de juiste afmetingen, ingericht worden als wedstrijdbaan en er was uiteraard ook verlichting aangelegd voor gebruik in de avonduren.

In het voorjaar van 2007 is de baan opgeheven, het perceel  grond is toen verkocht aan
“Het Landschap Noord-Holland” en zou in 2011 als natuurgebied ingericht gaan worden, maar door  bezuinigingen is dat opgeschoven naar financieel betere tijden.

De ijsclub maakt nu mede gebruik van het brede water gelegen langs de Kropaar in de Kreeklanden.
Ook is er sinds enige jaren, na de aanleg, een mooie schaatsronde in het ”Kreekbos”.

j. koning  2012.
.omschrijving.plattegrond.fotos