Huisbeschrijvingen
Omschrijving
Ganker 16, Nibbixwoud
Bakstenen woonhuis op rechthoekige plattegrond met rechts uitspringing t.b.v. keuken.
Mansardekap met grijze oudhollandse pannen. Het lofwerk met makelaar niet meer aanwezig,
evenals de originele schoorsteen (kanaal verplaatst). Snijvoeg rondom.
Langs de weg een min of meer naar voorbeeld van het origineel vernieuwd smeedijzeren hek met loophekje en dubbel inrijhek. Het originele loophekje herplaatst op de noordwesthoek van het huis.

Voorgevel (west)
Midden in de topgevel een schuifraam (T-raam) onder rollaag met 3 cementen versieringen.
Op de beganegrond een 3-zijdige erker met fraaie art deco glas-in-loodbovenlichten.
De erker in de jaren 20/30 aangebracht ter plaatse van de 2 originele T-ramen.   
Rechts hiervan de voordeur met bovenlicht in een portaal onder rollaag met 3 cementen versieringen. De originele voordeur (paneeldeur met 2 langwerpige ramen met gesmede deurroosters) vervangen door een blank gelakte deur met een grote ruit, waarin zijn geëtst: schildersattributen, vier wapenschilden en ‘J.N. Bosch / schilder’.  In de linkerzijmuur eveneens een fraai glas-in-loodraam en een modern raam t.h.v. de slaapkamer. De rechterzijmuur opgenomen in de winkelruimte.
Achtergevel uitgebouwd met bijkeuken/toilet/douche, waarboven balkon. Deur in topgevel.

Indeling
Achter de voordeur een korte gang, uitkomend op de (verplaatste) trap. Links deur naar woonkamer met erker. Aardig balkenplafond met eenvoudig snijwerk. Tegen de linkerbuitenmuur was een soort koof, waarin vroeger het buffet stond. Die is weggebroken, maar sporen zijn in de zoldering te herkennen. Jaren 50 schoorsteenmantel bestaande uit brokken natuursteen. Links hiervan deur naar slaapkamer en rechts hiervan deur naar woonkeuken. Hierin is de verplaatste trap uitgebouwd. Vanuit de keuken leidde oorspronkelijk een steektrap naar de verdieping. In de zuidwesthoek van de keuken, op de plaats van een schuifraam, doorgang naar de schilderswinkel uit 1968. Rechthoekige ruimte met groot etalageraam en winkeldeur met bovenlicht.

Verdieping
Overloop met 3 slaapkamers. Indeling origineel? In de voorkamer een fraai getimmerde wand met bedstee tussen 2 kasten (de bedstee tot kast verbouwd, de oostelijke kastruimte ingekort vanwege de verplaatste trap). Aan de achterzijde 2 slaapkamers, de zuidelijke voorzien van een (latere) dakkapel met resten glas in lood. Eenvoudige kapspanten met beschoten kap.

Ten noordoosten van het woonhuis, en hiermee verbonden door de latere bijkeuken, de schilderswerkplaats. Geheel van hout. Mansardekap met rode en grijze oudhollandse pannen. Makelaar met dwarsbalk verdwenen. Topgevels van staande kraaldelen, die in een punt eindigen. Aardige ‘lekneus’ rechts aan voorgevel. De ondergevels van liggende rabatdelen.
In de voorgevel boven- en onderin dubbele deuren, de onderste asymmetrisch geplaatst vanwege de bijkeuken. In de achtergevel een raam boven de later aangebouwde glasopslag. In de zijgevels zeer lange horizontale ramen, ter vervanging van de originele, waarvan er een is bewaard tussen bijkeuken en werkplaats.
Open zolder. Eenvoudige kapspanten met beschoten kap.
In de glasopslag achter de werkplaats een fraai (hergebruikt) art deco glas-in-loodraam.
In 2017 is het huis verkocht, waarna het is verbouwd. De houten schilderswerkplaats is gesloopt.

.omschrijving.plattegrond.algemene_info.fotos
2016 Nibbixwoud