Huisbeschrijvingen
Omschrijving

Huis onder zadeldak op rechthoekige plattegrond met achter aangebouwde serre.
Gedekt met grijze kruispannen, blijkens foto uit 1958 vroeger voorzien van vorstkammen. Houten lijstgoten met vermoedelijk zinken bekleding. Snijvoeg, deels gekleurd.
Bouwjaar vermoedelijk eerste decennium 20e eeuw.
Voorgevel: zeer rijk versierde daklijst met fraai houtsnijwerk en een makelaar (blijkens foto uit 1958 vereenvoudigd). Fraai metselwerk met banden en versieringen boven en onder de ramen.
Indeling: bovenin een drielichts raam (‘omgekeerd melkmeisje’) met erboven halfrond siermetselwerk met sluitsteen met bloem/fruitmotieven. Links de voordeur in een portaal, de hoeken voorzien van profielstenen met kraal. Portaal bekleed met 2 soorten tegels, gescheiden door divers plint- en lijstwerk, wellicht uit verschillende periodes. Plafond afgetimmerd met schroten (modern). Stoeptegels modern.
Paneeldeur met twee langwerpige ramen die open kunnen, beschermd door gesmede deurroosters. Aan de binnenzijde 'briefpaneel'. Bovenlicht met geëtst glas (bloemenvaas met bladranken).
Rechts hiervan twee schuiframen met tweekleurige rollaag en eronder vakken met fraai siermetselwerk. Gestuukte plint met ventilatieroosters.
Linkergevel: Ingezaagd (nieuw) vierkant raam thv de keuken en thv de traphal twee schuiframen, later aan de onderzijde ingekort. Blijkens sporen was in ieder geval het rechter oorspronkelijk een T-raam, waar de roede uitgezaagd is.  Het linker schuifraam mogelijk vroeger deur geweest, gezien vernieuwd metselwerk eronder. Banden van siermetselwerk. Gestuukte plint.
Rechtergevel: Twee schuiframen, gelijk aan die in de voorgevel. Banden van siermetselwerk.
Gestuukte plint.
Achtergevel: Geheel gestuukt. Houten daklijst met makelaar.  In de topgevel een langwerpig raam met bovenlicht, verbouwd/vernieuwd. Linksonder een 3-lichts raam (jaren 30?), daarnaast een deels origineel, langwerpig kozijn en de achterdeur,  in een aangepast, deels origineel kozijn. De achterdeur opent op een serre met fraaie tegelvloer. Aardige muurankers.
De achtergevel lijkt ingrijpend verbouwd, hetgeen het stucwerk verklaart.

Indeling: Achter de voordeur een halletje met rechts de deur naar de woonkamer. Vermoedelijk liep er oorspronkelijk een lange gang richting keuken/achtergevel.
Woonkamer voorzien van modern balkenplafond. Op driekwart van de lengte een scheidingswand met fraai Jugendstil glas in lood en deur naar achtergelegen slaapkamertje.
Geen sporen van een schoorsteen. Oorspronkelijk zal er ongeveer in het midden van de huidige woonkamer een scheidingswand met schouw(en) geweest zijn. De plaats van de schoorsteen af te leiden uit twee afwijkende vorstpannen op tweevijfde van de lengte van de nok, gerekend vanaf de voorgevel.
Links achterin deur naar traphal met oorspronkelijke trap, kelderkast en wc. Richting voorgevel een deur naar de badkamer.  Richting achterdeur de keuken, geheel modern.
Indeling op de verdieping vernieuwd. Beschoten kap.
Het huis is (in de jaren 60?) geheel verbouwd, zodat van de oorspronkelijke indeling niets terug te vinden is, behalve de trap/kelderkast, wat blijkt uit het aldaar voorkomen van grenen delen van ongelijke breedte.

Het huis is in 2010 gesloopt voor vervangende nieuwbouw.

Henk Sloetjes, 12 mei 2010
Dorpsstraat 46, Nibbixwoud
.omschrijving.plattegrond.fotos
mei 2010