Huisbeschrijvingen
Omschrijving
2012 Wognum
De BIBLIOTHEEK was gehuisvest in het gebouw op Kerkstraat 58 te Wognum.

De bibliotheek is hier van 1982 tot eind 2011 gevestigd geweest.
Met ingang van januari 2012 is zij verplaatst naar het nieuwgebouwde  centrum ”De Bloesem” in nieuwbouwwijk  Bloesemgaerde.
Daarvoor was ze gevestigd in het gebouw van het Gezondheidscentrum aan de Kerkstraat 36, daarvoor in de oude katholieke school aan de Kerkstraat 76.

In 1981 is door architect F. Staal een plan gemaakt voor nieuwbouw, zie het ontwerp in perspectief. In 1982 gebouwd en in 2003 aan de voorzijde vergroot d.m.v. een gebogen, van beplating voorziene, aanbouw.
Het oorspronkelijke gebouw is traditioneel gebouwd met een dragende staalconstructie.

Bij binnenkomst links de balie. In de grote ruimte zijn in carrévorm de boekenstellingen geplaatst. In de zodanig gecreëerde binnenruimte vonden leestafels en computers hun plek. Op de hoeken van de boekenstellingen staan informatiepanelen opgesteld.
De binnenwanden zijn uitgevoerd in schoonmetselwerk.

De kapconstructie is een plat dak op 2 niveaus wat terug te zien is in het plafond. Het van schroten voorziene plafond volgt deze daklijn met in de 4 buitenhoeken een plafond van systeemplaten. De verlichting is door middel van lichtstroken/bakken in het plafond opgenomen.
Links in de achterhoek is een speelhoek gecreëerd.

Van de later aangebouwde uitbreiding is de constructie uitgevoerd in gelamineerd  gelijmde gebogen spanten. Deze zijn aan de buitenzijde bekleed met ook een gebogen beplating.
De ruimte is van een leestafel voorzien en er zijn tijdschriftenrekken geplaatst.
Door de verplaatsing van de bibliotheek is het gebouw overbodig geworden en door de gemeente eind 2011 te koop aangeboden.

Onlangs is bekend geworden dat het is aangekocht door een administratiekantoor dat zich er gaat vestigen.


j.koning  2012.
.boekenstellingen.schroten_plafond.fotos
.omschrijving.plattegrond.tekening