Beeldbank De Cromme Leeck
 → 
 →  [Database nr. 09100]
 
De Cromme Leeck bezit een uitgebreide fotoverzameling die nog steeds regelmatig wordt aangevuld.
Een deel van de foto’s is openbaar en voor iedereen via deze website raadpleegbaar. Met enige regelmaat verandert de selectie.
Via onderstaand zoekveld kunt u foto’s selecteren op basis van bijv. een (plaats)naam. Als u niets invult krijgt u alle openbare foto’s te zien. Heeft u vragen over foto’s of aanvullende gegevens over de gepubliceerde foto’s laat het ons aub weten. (beeldbank@decrommeleeck.nl)

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 09100
 
Titel : Winkels en bedrijven - tot uw dienst
Plaats/dorp : Wognum
Buurtschap/wijk :
Adres :
Datering : onbekend
Bijzonderheden : Noordermeer 2.
Het huis gezien vanaf de Strengweg.

Zie het betreffende artikel in het boek "Tot uw dienst" uit 2014.

Na het overlijden van vader Lou Pronk (oud Zouaaf) kwam zoon Cees in de bakkerij, geholpen door zijn zuster Ma. Vader Lou Pronk reed nog brood met de kettenwagen. Specialiteit van de Pronken was roggenbrood (lekker vast en stevig), broodschootjes (waar je stukjes vanaf kon trekken) en zogenoemde Laurenskoeken. Cees had er ook een paar koeien bij. Zijn wijk was Zuidermeer, Baarsdorpermeer, Wadway en Wognum. Hij had elke kastelein als klant en omgekeerd.
Later woonden hier Olof Vriend en Martha Vriend-Knijn met hun acht kinderen. Olof Vriend overleed in 1994, daarna woonde Martha er alleen. Haar dochter Ans en haar partner Peter Kraakman kochten het huis. De woonbestemming werd omgezet en aan de overkant van de weg bouwden Ans en Peter eigenhandig een nieuwe kleine stolpboerderij. Totdat deze stolp in december 2004 klaar was, woonden zij in één van de twee schuren die op deze plek stonden. Hun nieuwe huis kreeg het adres Noordermeer 2a. Martha Vriend-Knijn verhuisde eind 2004 naar Sweelinckhof, het huis Noordermeer 2 werd in maart 2005 gesloopt.

Toen Cees Pronk op 1 januari 1949 stopte met zijn bakkerswerk, verscheen er een berichtje in de krant. Daarin stond onder meer:
´Omstreeks 1870 begon zijn vader de heer L. Pronk in de Noordermeer gem. Wognum een bakkerij. Van zijn 7 zoons werd alleen de nu 76-jarige C. Pronk bakker, die, toen zijn vader in 1918 overleed, het bedrijf met zijn zuster voortzette. De familie Pronk was specialiteit in roggebroodbakken en ook de z.g. Laurenskoeken hadden een goede naam en werden zelfs verzonden naar het buitenland. Een 5-tal collega’s hebben de ‘good will’ van de heer Pronk overgenomen. Het is alleen bij gebrek aan een opvolger dat de heer Pronk (die nooit gehuwd is geweest) tot dit besluit is gekomen. Immers in hart en nieren was hij bakker. Nu nog bakte hij alleen, zonder machines, per keer 100 boerenroggebroden. Wij wensen de heer Pronk, de oudste bakker van Wognum, een welverdiende levensavond.’
 
Fotograaf :
Collectienaam :
Rubriek : Huis
Subrubriek :
Categorie : Foto: kleur
Achterkant afbeelding :
Techn. Bijzonderh. :
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 07 september 2015