Mietje met het mes door Frits Booy
Lezing over de geschiedenis van de Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur tot circa 1960.

Op vrijdag 8 maart houdt Frits Booy een lezing over kinderboeken in De Dres, Nibbixwoud. De inloop is om 19.30 uur, de avond begint om 20 uur.
Frits Booy is geen onbekende bij De Cromme Leeck. In 2004  hield hij in de Sint Nicolaasschool in Nibbixwoud een boeiende lezing over de tradities rond het Sinterklaasfeest en de ontwikkeling van dat feest. Op 8 maart vertelt hij over de geschiedenis van jeugdboeken.
We vragen u om die avond uw liefste of uw oudste kinderboek mee te nemen. Wellicht wilt u kort iets vertellen over uw bijzondere boek.

Over het algemeen wordt het versjesboek Proeve van kleine gedigten voor kinderen (1778) van Hieronymus van Alphen als het eerste Nederlandse kinderboek beschouwd. De kinderen van vóór circa 1770 lazen vroeger op school vooral fabels, volksboeken (zoals Reinaert de vos, Tijl Uilenspiegel en De vier Heemskinderen) en stichtelijke verhalen in schoolboekjes.
De geschiedenis van het kinderboek kent diverse markante veranderingen (zoals Piet de Smeerpoets en Dik Trom) die vaak nauw samenhangen met ontwikkelingen in de opvoedkunde of de druktechniek. Vele kinderboeken zijn door het verhaal, de versjes en/of de illustraties een waardevol en blijvend onderdeel van het leven van mensen geworden, dierbare jeugdherinneringen. Daarom kunnen deze boeken klassiek genoemd worden.

Ook komen in de lezing diverse bijzondere aspecten van het oude kinderboek aan de orde zoals illustraties en bekende illustratoren (o.a. Bodenheim, Cramer, Langeler, Wenckebach en Westendorp), prijsboekjes, abc-boekjes, telboekjes, beweegbare boeken en reclameboekjes (zoals Piggelmee en Flipje).

Lezing ‘Mietje en het mes’ door Frits Booy.
Vrijdag 8 maart in De Dres  Lange Dres 1, Nibbixwoud.
Inloop 19.30 uur, aanvang 20 uur.
Donateurs gratis entree, belangstellenden 3 euro.
NB Neem uw favoriete of oudste kinderboek mee!
8 maart 2019
Lezing over kinderboeken
Kinderboeken uit vroeger tijden staan centraal bij de lezing van Frits Booy.