Met de heiligen onderweg!
Hieronymus, Jakobus de Meerdere en Cunera
24 februari 2017
Op vrijdagavond 24 februari organiseert de Historische Stichting De Cromme Leeck in de Protestantse kerk van Wognum een lezing over de heiligen Hieronymus, Jakobus de Meerdere en Cunera. Aan hen zijn de drie r.k.-kerken in het werkgebied van de stichting gewijd. Kunsthistoricus Martijn Pieters vertelt op een boeiende manier over de levens van deze heiligen.
Elk altaar in elke kerk, in elke plaats is gewijd aan een heilige.  De heiligen speelden een rol in het dagelijks leven van de mens. Zij boden bijstand in tijden van nood en bescherming tegen ziektes en gevaar. Daarnaast waren zij patroonheiligen van beroepsgroepen en parochies.
Voor Wognum en omgeving zijn Hieronymus, Jakobus en Cunera van belang. Aan de hand van voorbeelden uit de Middeleeuwse kunst wordt ingegaan op de iconografie van deze heiligen en hun leven dat doorspekt is met wonderen en legenden. Vooral de iconografie van Jakobus, de apostel, wiens graf het einddoel van een beroemde pelgrimstocht is, is rijk aan wonderen, waarbij sommige lokaal gebonden zijn. De meest uitgebreide cyclus met scenes uit het leven van Hieronymus is te vinden in een getijdenboek uit de vroege 15de eeuw uit Frankrijk, terwijl voor een voorstelling van Cunera dichter bij huis gebleven kan worden. 
Drs. Martijn Pieters (*1972) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij zich specialiseerde in de kunst der Middeleeuwen. Hij geeft al jaren als zelfstandig kunsthistoricus lezingen over verschillende aspecten van de beeldende kunst.

Beeld van de Heilige Cunera bij de kerk van Nibbixwoud