Lezing portretfotografie 1860-1910, aansluitend de Dubbele Moord van Schagen uit 1894

Uit de jaren 30 van de negentiende eeuw stammen de allereerste fotoportretten, de Daguerreotypes, eenmalige afbeeldingen die op een ingewikkelde en kostbare manier gemaakt werden. Weinig mensen hadden het geld om zich op die manier te laten portretteren. Vanaf 1860 kwamen de veel goedkopere, zogenaamde visitekaartportretten: foto's van ongeveer 6 x 10 cm, geplakt op een kartonnetje. Er konden daarbij ook meerdere afdrukjes besteld worden, meestal zes of twaalf.
Er kwam nog heel wat bij kijken om op de foto te gaan. Je trok je beste kleren aan en bezocht het dichtsbijzijnde fotografische atelier. Fotografen sloofden zich uit om de foto zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Er waren in de studio vaak prachtige decors aanwezig en aparte meubels. Op de achterkant van de foto's stond indrukwekkende reclame voor de fotograaf.
Op de lezing wordt ingegaan op allerlei zaken die te maken hebben met portretfotografie uit die tijd. Zo wordt er gekeken naar de attributen die in het foto-atelier aanwezig waren, de houding van het model, de manier van afdrukken, de datering van het portret, maar ook wordt er stilgestaan bij mensen met gebreken en de kindersterfte uit die tijd.
Toevallig kreeg ik de visitekaartportretten in handen van de twee vermoorde dames van de Dubbele Moord van Schagen, een uiterst opwindend gebeuren uit 1894. Later, via andere kanalen kwam er nog meer beeldmateriaal bij mij binnen. Dit was voor mij de aanleiding om dit gebeuren nader uit te zoeken. Het leidde tot verbluffende gegevens over de moordenaar, zijn familie en zijn slachtoffers. Welk vonnis werd er geveld, en kwam de moordenaar ooit weer vrij? Een mooi tijdsbeeld ontstond uit krantenartikelen, getuigenverklaringen en familieleed. Dit alles heeft geleid tot het verschijnen van mijn boek "Spijkers in de Spaarpot", helaas uitverkocht, maar wel aanwezig in de bibliotheken.
Het zal u allemaal duidelijker worden op de lezing met mooie lichtbeelden.

Bert Siezen, SchagenVrijdagavond 19 februari 2010 in café De Vriendschap in Wadway.
Inloop: 19.30 uur, aanvang 20 uur.

Bezoekers worden uitgenodigd oude foto's en albums mee te nemen, daterend
van 1880 tot ongeveer 1915. Dit materiaal wordt besproken door Bert Siezen.
19 februari 2010